E-sigaret

Elektronische sigaret een hulpmiddel?

De laatste tijd is er weer veel te doen over de elektronische sigaret ofwel E-sigaret. De gebruikers van deze tabaksvervanger worden ‘dampers’ of ‘vapers’ genoemd. Sommigen beschouwen de E-sigaret als dé oplossing voor tabaksverslaving, maar is dat ook zo? We zetten een aantal zaken op een rij.

Aantal gebruikers blijft stijgen

Eerst was het een wegwerpartikel, iets later opgevolgd door types met vervangbare patronen en ook verschillende smaakjes. De 2e generatie werkte met navulbare patronen. Je koopt er een flesje vloeistof bij en vult zelf je patroon bij. In de derde generatie valt er nog meer te kiezen: je kunt je dampervaring nu helemaal afstellen op je persoonlijke voorkeur. Temperatuur, dosering van de nicotine en extra smaakjes kun je allemaal zelf regelen! Er zijn momenteel vele varianten aanwezig op de Nederlandse markt met nu in totaal 250.000 gebruikers.

Hoe staat het met de schadelijkheid?

Er is inmiddels aangetoond dat de meeste schadelijke stoffen die in tabak voorkomen, niet of in een veel geringere hoeveelheid voorkomen in de elektronische sigaret. Dat lijkt goed nieuws, want dan zou de E-sigaret minder ongezond zijn dan een gewone sigaret. Maar of de E-sigaret echt veilig is wordt door wetenschappers betwist. Er komen nog steeds stoffen in voor als propyleenglycol en glycerol die irriterend zouden zijn voor de longen.

Uit een vergelijking van 82 studies naar de gevaren van de elektronische sigaret, concludeerden de auteurs bij Public Health England dat de rook van E-sigaretten sommige van dezelfde giftige stoffen kunnen bevatten die ook in de gewone sigaret voorkomen, maar in een hoeveelheid die veel lager is. De lange termijn effecten zijn onbekend, maar er komen steeds meer berichten in de media waarbij er incidenten zijn gemeld bij gebruik van de E-sigaret. Dit heeft er voor gezorgd dat de E-sigaret en de schadelijkheid ervan steeds vaker het onderwerp van gesprek zijn, ook bij het RIVM. Daar zijn nu onderzoeken gestart om de werkelijke schadelijkheid van de E-sigaret te bepalen. In het buitenland, en dan vooral de Verenigde Staten, zijn er al meerdere onderzoeken die uitwijzen dat de mensen die zijn overleden aan het gebruik van een E-sigaret zelf stoffen hebben toegevoegd waardoor het schadelijke effect vergroot werd. Het advies luidt dan ook om de E-sigaret alleen te gebruiken met de daarvoor bestemde vloeistoffen (E-liquids) en niet zelf middelen hier aan toe gaan voegen.

Is het een geschikt middel om mee te stoppen?

Het zou een geschikt middel kunnen zijn om de nicotineafhankelijkheid af te bouwen door steeds minder nicotine in de elektronische sigaret te stoppen. Er zijn echter geen gegevens bekend of deze strategie ook echt werkt. Roken is immers niet alleen een lichamelijke verslaving, het is ook in grote mate een mentale verslaving. Door over te stappen op een E-sigaret is die mentale verslaving en de gewoonte nog lang niet weg! Internationaal heerst er ook een grote verdeling over dit gedachtegoed. Zo wordt in Groot-Brittannië gebruik van de E-sigaret als middel om te stoppen met roken juist gestimuleerd, maar zijn in landen als Noorwegen en Australië het gebruik van een E-sigaret weer verboden.
Er wordt in Nederland door het RIVM wel gepleit voor een verbod op smaakjes voor in de E-sigaret. Dit zou er namelijk voor zorgen dat jongeren makkelijker verleid worden om te beginnen met het gebruik van de E-sigaret en dit zou weer kunnen leiden tot het gaan roken van sigaretten.

 

Meer methodes: Persoonlijke coaching | Telefonische coaching | Groepsbehandeling | Lasertherapie
Hulpmiddelen: Nicotinevervangers | Medicijnen | Alternatieve stoppen met roken capsule | Lasertherapie en acupunctuur

Hulp nodig? Bel!

088-5006600
Stoppen met roken
Hulplijn