E-sigaret

Elektronische sigaret een hulpmiddel?

De laatste tijd is er veel te doen over de elektronische sigaret ofwel E-sigaret. De gebruikers van deze tabaksvervanger worden ‘dampers’ of ‘vapers’ genoemd. Sommigen beschouwen de E-sigaret als dé oplossing voor tabaksverslaving, maar is dat ook zo? We zetten een aantal zaken op een rij.

Snelle ontwikkeling

De E-sigaret ontwikkelt zich snel. Eerst was het een wegwerpartikel, iets later opgevolgd door types met vervangbare patronen en ook verschillende smaakjes. De 2e generatie werkte met navulbare patronen. Je koopt er een flesje vloeistof bij en vult zelf je patroon bij. In de derde generatie valt er nog meer te kiezen: je kunt je dampervaring nu helemaal afstellen op je persoonlijke voorkeur. Temperatuur, dosering van de nicotine en extra smaakjes kun je allemaal zelf regelen!

Hoe staat het met de schadelijkheid?

Er is inmiddels aangetoond dat de meeste schadelijke stoffen die in tabak voorkomen, niet of in een veel geringere hoeveelheid voorkomen in de elektronische sigaret. Dat lijkt goed nieuws, want dan zou de E-sigaret minder ongezond zijn dan een gewone sigaret. Maar of de E-sigaret echt veilig is wordt door wetenschappers betwist. Er komen nog steeds stoffen in voor als propyleenglycol en glycerol die irriterend zouden zijn voor de longen.

Anderzijds is er een recent Engels onderzoek dat veel minder pessimistisch is over de gevaren van de E-sigaret. Uit een vergelijking van 82 studies naar de gevaren van de elektronische sigaret, concludeerden de auteurs bij Public Health England dat de rook van E-sigaretten sommige van dezelfde giftige stoffen kunnen bevatten die ook in de gewone sigaret voorkomen, maar maar in een hoeveelheid die veel lager is. De langetermijn effecten zijn onbekend, maar vergeleken met gewone sigaretten zijn E-sigaretten veel minder of helemaal niet schadelijk voor de gebruiker en de omgeving.

Is het een geschikt middel om mee te stoppen?

Het zou een geschikt middel kunnen zijn om de nicotineafhankelijkheid af te bouwen door steeds minder nicotine in de elektronische sigaret te stoppen. Er zijn echter geen gegevens bekend of deze strategie ook echt werkt. Roken is immers niet alleen een lichamelijke verslaving, het is ook in grote mate een geestelijke verslaving. Door over te stappen op een E-sigaret is die geestelijke verslaving nog lang niet weg!

Reviews

Beoordelingen tot nu toe over de E-sigaret

esigaret Overall rating: 5 out of 5 based on 3 reviews.

Jouw Review

Heb je ervaring met de E-sigaret? Laat ons hier weten wat jij ervan vond!

Naam
Email
Rating
Review Tekst

Reviews E-sigaret

★★★★★
5 5 1
Is het roken van een e- sigaretje gelijk aan stoppen met roken? nee, maar wel van tabak en de additieven in sigaretten. Maar het is een perfecte tussenmethode. Je hoeft niet direct een hele peuk te roken, en de geur verdwijnt in je huis waardoor je niet direct bij het opstaan eraan herinnerd wordt. Bouw telkens een stapje af als je eraan toe bent, bijv naar 0 procent nicotine, of minder teugen van de e- sig en daag jezelf uit niet naar de esig te grijpen op de ' normale' momenten. De moeilijkste stap is toe te geven dat je met een esig nog steeds aan je gewoonte ( geestelijke verslaving) vasthoudt en dat je nog steeds rotzooi je longen ingooit waarvan het effect nog niet is aangetoond. En wat te denken van additieven hier?? Maar dat het de luchtwegen blijft prikkelen is wel duidelijk. De gewoonte afleren dat is het moeilijkste. Zolang je dat niet aan toe bent is de esig zonder nicotine het beste alternatief volgens mij, ipv chemische anti depressiva

★★★★★
5 5 1
beter dan de echte sigaret, in een keer gestopt met roken, familie is dankbaar. Echt de uitvinding van de eeuw!

★★★★★
5 5 1
beter dan de echte sigaret, in een keer gestopt met roken, familie is dankbaar. Echt de uitvinding van de eeuw!
Lees alle reviews E-sigaret

 

Meer methodes: Persoonlijke coaching | Telefonische coaching | Groepsbehandeling | Lasertherapie
Hulpmiddelen: Nicotinevervangers | Medicijnen | Alternatieve stoppen met roken capsule | Lasertherapie en acupunctuur

Hulp nodig? Bel!

088-5006600
Stoppen met roken
Hulplijn