Nicotinevervangers

Stihting Stop Bewust Keurmerk

Werking

Nicotinevervangers zorgen ervoor dat de nicotine die je door roken binnenkrijgt op een andere manier aan jouw lichaam wordt toegediend. Hierdoor heb je minder of geen last van ontwenningsverschijnselen en kan je rustig wennen aan een leven zonder de sigaret. Je bouwt als het ware jouw tabaksverslaving in stapjes af.

We maken onderscheid tussen vijf verschillende soorten nicotinevervangende middelen. Allemaal geven ze nicotine af aan het lichaam, maar hoe en in welke mate verschilt.

Nicotinevervangers:

  • Pleisters
  • Kauwgom
  • Tabletten
  • Inhaler
  • Mondspray

Nicotinevervangers zijn niet voor iedereen een geschikt hulpmiddel. Bijvoorbeeld wanneer allergisch bent voor lijm van de pleisters, of je last hebt van hartritmestoornissen, als je onlangs een beroerte of hartinfarct hebt gehad en wanneer je borstvoeding geeft is het gebruik van nicotinevervangers niet aan te raden.

Voor degenen die niet in bovenstaande categorieën vallen kunnen nicotinevervangers een bijdrage leveren aan een succesvolle stoppoging.

 

Vergoeding

Nicotinevervangers worden in combinatie met professionele coaching vergoed door de zorgverzekeraar. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. Een volledige vergoeding is soms mogelijk. Nicotinevervangers worden voor maximaal drie maanden vergoed.

Nicotinepleisters

Het bekendste nicotinevervangende middel is de nicotinepleister. Het voordeel is dat deze zorgt voor een afgifte van nicotine aan het lichaam. De pleister geeft gedurende 24 uur nicotine af. Je hoeft daardoor niet bang te zijn voor een plotseling nicotinetekort. Pleisters helpen voor de meeste mensen goed.

Afhankelijk van hoeveel je rookt, kan je zware (21 mg), middelzware (14 mg) of lichte (7 mg) pleisters gebruiken. Deze plak je op je arm, been of rug. Je plakt de pleister in de ochtend op en vervangt deze na 24 uur. Gedurende de laatste paar weken van de kuur kan je terugschakelen naar een lichtere pleister. Een vergoeding via de zorgverzekeraar is vaak mogelijk in combinatie met begeleiding door een gecertificeerde stoppen met roken coach.

Nicotine pleister plakken afbeelding stoppen met roken

Nicotinekauwgom

Nicotinekauwgom is gewone kauwgom waar nicotine aan is toegevoegd. Door te kauwen geeft de kauwgom nicotine af aan het lichaam waardoor de trek in een sigaret vermindert. Het grote voordeel aan nicotinekauwgom is dat jij zelf de controle hebt over de hoeveelheid nicotine die je lichaam binnenkrijgt. Nicotinekauwgom is in verschillende sterktes verkrijgbaar. Daarnaast bepaal je zelf hoeveel nicotine de kauwgom afgeeft door meer of minder te kauwen.

Nicotinekauwgom is meestal in twee sterktes verkrijgbaar: 2 mg en 4 mg. Nicotinekauwgom is geen geschikt hulpmiddel wanneer je last hebt van ontstekingen in de mond, darmen of slokdarm.

nicotine vervanger kauwgum afbeelding

ZUIGTABLETJES EN MICROTABS

Zuigtabletjes zegt het al, ze zijn bedoeld om op te zuigen. Microtabs zijn kleine tabletjes die je onder de tong legt en die vanzelf oplossen. De werking is hetzelfde als die van de kauwgom: ze geven nicotine af aan het lichaam. Hierdoor verdwijnt de trek in een sigaret. De dosering kan je stapsgewijs afbouwen.

NICOTINE-INHALER

Naast pleisters, kauwgom en tabletten is er ook de inhaler. Dit is een soort pijpje waar men trekjes van kan nemen wanneer men behoefte heeft aan nicotine. Hierin zit een inhalatievloeistof met nicotine. De inhaler is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben met het loslaten van het hand-mond ritueel.

MONDSPRAY

Een mondspray kan je gebruiken wanneer je een moeilijk moment hebt en erg veel trek hebt in een sigaret. Deze trek verdwijnt dan binnen één minuut. Je krijgt de nicotine binnen via je mondslijmvlies. Er zijn verschillende smaken mondspray verkrijgbaar.

nicotine vervanger inhaler afbeelding

STOPPEN MET ROKEN MET BEHULP VAN NICOTINEVERVANGERS?

Zou je graag een nicotinevervanger gebruiken bij het stoppen met roken? Onze telefonische stopadviseurs kunnen jou hierover informeren en adviseren. Ze kunnen je daarnaast meer vertellen over de mogelijkheden voor een vergoeding via de zorgverzekeraar. Ook voor informatie over andere hulpmiddelen en stopmethodes kan je bij ons terecht. Schrijf je hier in voor een kosteloos stopadvies.

Telefonisch advies
https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust