Stop-plan

Een stopplan is uw eigen actieplan voor wat u gaat doen als u gestopt bent met roken. Zoals een overheid een evacuatieplan heeft klaarliggen voor het geval de rivieren overstromen, zo heeft u een plan klaarliggen voor hoe u de eerste weken van uw stopperiode zonder kleerscheuren doorkomt.

Een grote verandering van leefstijl zoals stoppen met roken heeft meer kans op succes als u er goed voorbereid aan begint. Het komt te vaak voor dat rokers plotseling in een opwelling stoppen omdat ze genoeg hebben van hun verslaving en vervolgens na een paar dagen weer terugvallen. Jammer van de poging en niet goed voor het vertrouwen dat u echt voorgoed kunt stoppen.

Maak daarom een goed plan! Om u op weg te helpen bij het maken van uw stopplan presenteren we u een aantal vragen waarop u het antwoord moet formuleren.

De belangrijkste vraag om mee te beginnen is: Wat zijn voor u de belangrijkste redenen om te stoppen met roken? Die redenen vormen uw persoonlijke motivatie om het roken op te geven. Schrijf uw redenen om te stoppen op een kaartje dat u altijd bij zich draagt. Op moeilijke momenten kunt u het kaartje te voorschijn halen en uw motivatie activeren.

Een tweede vraag is: Hoe gaat u uw omgeving inschakelen om u te helpen bij uw stoppoging? Als uw omgeving u zou tegenwerken, dan vermindert dat uw kansen. Vraag de mensen om u heen daarom of ze u willen helpen om het stoppen vol te houden. Bijvoorbeeld door u geen sigaretten aan te bieden of door niet in uw aanwezigheid te roken. Bepaal zelf wat u belangrijk vindt om aan steun te krijgen en vraag daarom!

Een volgende vraag is: Welke worden voor u de moeilijke momenten op een dag? Is dat bij het ontbijt? In de auto? In de pauze op het werk? Of ’s avonds na het eten? Denk van te voren goed na over die momenten. Het zijn uw grootste valkuilen en u doet er goed aan er van te voren oplossingen voor te bedenken. Dus: wat zou u kunnen doen om van de sigaret af te blijven op moeilijke momenten? Wat gaat u de eerste dagen na het stoppen doen om de kans te vergroten dat u van de sigaret af kunt blijven? De meeste mensen komen de eerste dagen het beste door als ze flink wat activiteiten plannen, liefst zelfs in een andere omgeving.

De volgende vraag: Hoe gaat u zichzelf belonen als u er in slaagt om rookvrij te blijven? Wat zou u kunnen doen met het geld dat u gaat uitsparen? Geld is misschien niet de allerbelangrijkste reden om te stoppen, maar het is toch wel prettig dat u behoorlijk wat geld uitspaart als u niet meer al die pakjes sigaretten hoeft te kopen. Dus reserveer het geld dat u anders op zou roken voor leuke dingen die u anders niet zou doen of aanschaffen maar waar u nu de middelen voor hebt. Of spaar voor een lange termijn doel. Een andere auto, een racefiets of een vakantie?

Wat doet u als u heel erg zin krijgt in een sigaret? Dat gaat zeker gebeuren, dus wat doet u in die situatie? Zet dat in uw plan!

Wat zegt u als iemand u een sigaret aanbiedt? Zoek bij voorkeur een antwoord waar u zich goed en sterk bij voelt. Iets als: “Nee dank je wel. Ik ben blij dat ik gestopt ben”. Of: “Vraag me dat liever niet meer. Ik ben gestopt en ik wil het volhouden!”

Hulp nodig? Bel!

088-5006600
Stoppen met roken
Hulplijn