Franse tabaksverkopers in actie tegen prijsverhoging sigaretten

Franse tabaksverkopers in actie tegen prijsverhoging sigaretten

Tabaksverkopers in Frankrijk verzetten zich met wilde acties tegen de door de regering Macron aangekondigde verhoging van de prijs voor een pakje sigaretten van 7 naar 10 euro. De tabaksindustrie voert naar alle waarschijnlijkheid op de achtergrond de regie.

Eerder deze maand kondigde de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn aan dat de prijs van sigaretten vanaf volgend jaar fors omhoog gaat. Uiteindelijk moet een pakje sigaretten in Frankrijk 10 euro gaan kosten. Doel van de prijsverhoging is de rokertjes minder populair en vooral voor jongeren minder bereikbaar te maken. In Frankrijk rookt nog altijd rond de 30 procent van de bevolking. Ieder jaar zijn er 80.000 doden als gevolg van het roken te betreuren.
Tabaksverkopers, die in Frankrijk buralistes heten en via een vergunningstelsel het monopolie op de verkoop van tabaksproducten hebben, zijn direct in verzet gekomen. In een eerste reactie werd de timing van de aankondiging bekritiseerd, omdat zo vlak voor de vakantie de dreiging van een prijsverhoging mensen op het idee zou brengen om tijdens hun vakanties in het buitenland flink sigaretten in te slaan.

Flitspalen ingepakt

Inmiddels zijn de acties verhard. In verschillende departementen hebben tabaksverkopers plastic zakken over flitspalen langs de wegen getrokken om de Franse regering evenzeer in de portemonnee te treffen als de buralistes, die hun inkomsten zullen zien dalen door de prijsverhoging.

Lees verder bij TabakNee!