VOORBEREIDINGEN

1. BEZINNING.

a. Zorg dat uw motivatie op orde is. U kunt een vel papier nemen en 2 kolommen maken: één voor de nadelen van stoppen en één voor de voordelen van stoppen. Daarnaast kun je ook de motivatietest invullen om te kijken of je klaar bent om te stoppen.
b. Analyseer uw rookgedrag en kom er achter wat roken voor u doet en wat voor type maken: één voor de nadelen van stoppen en één voor de voordelen van stoppen. Of vul de test ‘De balans opmaken’ in en kom er achter hoe het met uw motivatie staat.roker u bent. Doe eventueel de test ‘Uw rokersprofiel bepalen’! Dit is een uitgebreide vragenlijst die een persoonlijk rapport oplevert met adviezen over de beste manier van stoppen.

2. MAAK EEN STOPPLAN!

a. Waarom rook ik? Probeer te achterhalen waarom u roken echt nodig zou (wat de intentie achter uw roken is) en hoe u die intentie op een andere manier zou kunnen realiseren. Bijvoorbeeld als roken u ontspanning brengt, denk er dan eens over na op welke andere manieren u voor voldoende ontspanning kunt zorgen.
b. Risicosituaties. Breng in kaart wat uw moeilijke situaties zijn waarin u voor dezou kunnen gaan. Bedenk per situatie wat u zou kunnen doen om te voorkomen dat u in zo’n situatie zou gaan roken.
c. Hoe gaat u zichzelf belonen? In het begin voor iedere geslaagde stopdag, na van tijd iedere week en na 3 maanden voortaan minimaal 1x per maand!
d. Mobiliseer de steun uit uw omgeving: zoek uw hulpbronnen!
e. Denk na over hulpmiddelen. Wilt u die gebruiken of zou dat niet nodig zijn?
f. Kies een stopdatum.
g. Bereid u voor op de eerste dag en de dagen daarna. Lees informatie over ontwenningsverschijnselen zodat u er niet door overvallen wordt.
h. Prepareer uzelf en uw woning op het stoppen. Zorg dat alle sigaretten uit huis zijn op de stopdag. Gooi ze in de container of geef ze weg! Zorg dat u alle laden goed controleert of er niet nog een sigaret in ligt. Doe verder alles wat u aan roken kan doen denken de deur uit! Verwijder asbakken, aanstekers, sigarettenkokers: letterlijk alles!

WANNEER U EENMAAL GESTOPT BENT:

  1. Doorsta ontwenningsverschijnselen. De eerste dagen zijn lastig. Daar moet u doorheen zien te komen door goed vast te houden aan uw stopplan. Kijk nog eens naar de lijst met ontwenningsverschijnselen en wat u er aan kunt doen.
  2. Vermijd in eerste instantie al te moeilijke situaties tot u sterk genoeg bent om er mee om te gaan.
  3. Zorg voor afleiding! Zorg dat u wat om handen hebt! Lege momenten zijn vaak het moeilijkst, dus plan uw agenda maar lekker vol en ga vooral naar plaatsen waar niet gerookt mag worden, dan heeft u het minste last van verleidingen. Ga naar de bioscoop, ga sporten, wandelen, naar een lezing, ga uw huis schilderen! Kies iets uit wat niet te stressvol is!
  4. Doe gezonde dingen! Ga een blokje om, drink een glas water, neem een appel, laat de hond (nog een keer) uit, eet wortels, komkommers en tomaten.
  5. Beloon uzelf regelmatig voor uw goede prestatie. U kunt het geld dat u bespaart door niet te roken gebruiken om uzelf te trakteren op een etentje met vrienden, een dagje sauna of pretpark. U kunt uzelf ook een abonnement op de sportschool kado doen. Dit geeft afleiding, voorkomt behoefte aan roken en is bovendien gezond.
  6. Zoek contact met niet-rokers of ex-rokers. Praat met hen over hoe fijn het is om niet te hoeven roken! Zij kunnen u er alles over vertellen.
  7. Maak aantekeningen! Hou een paar weken een schriftje bij waarin u vastlegt:
    a. Wat uw moeilijke momenten waren op de dag, wanneer u het meeste trek had, en hoe u er succesvol mee bent omgegaan
    b. Geef iedere dag een rapportcijfer voor ‘trek’ in een sigaret. Een 10 betekent dat het een supermoeilijke dag was, een 1 betekent een hele makkelijke dag.
    c. Registreer het vertrouwen dat u heeft dat u het er goed van af zult brengen.
    d. Registreer uw humeur en geef daar ook iedere dag een rapportcijfer voor.