Medicijnen-als-hulpmiddel-informatie

Medicijnen als hulpmiddel? Dit moet je weten!

70 tot 80% van de rokers in Nederland wil graag stoppen met roken. Echter stopt slechts 5% van deze rokers op eigen kracht. Er zijn verschillende hulpmiddelen om te stoppen met roken. Kies je voor medicijnen als hulpmiddel? Dan zijn er een aantal zaken die je moet weten. Wist je bijvoorbeeld dat je met medicijnen 3 à 4 keer meer kans hebt om succesvol te stoppen met roken dan zonder hulpmiddel? Dit en andere weetjes lees je in dit artikel.

 

Nortriptyline (merknaam Nortrilen ©)

Wat is Nortriptyline?

Nortriptyline (met de werkzame stof Nortrilen) is oorspronkelijk een medicijn dat symptomen van depressie tegengaat. Het medicijn is al vanaf 1963 op de markt. Nortriptyline is niet officieel geregistreerd als hulpmiddel bij het stoppen met roken, maar blijkt wel effectief. Het middel heeft namelijk zeer waarschijnlijk invloed op het serotoninegehalte. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Als je serotoninegehalte te laag is, kan depressie, angst of slapeloosheid ontstaan.

Meer weten? Lees hier de reviews over Nortriptyline.

Hoe gebruik je Nortriptyline?

Overweeg je om Nortriptyline te gebruiken? Ga dan eerst naar een gespecialiseerde stoppen-met-roken organisatie of je huisarts voor een recept. Vaak begint men met Nortriptyline 7 à 8 dagen voorafgaand aan het stoppen met roken. Het programma van Nortriptyline duurt 7 tot 12 weken.

Let op! Nortriptyline mag niet gebruikt worden na een hartinfarct of gedurende de zwangerschap.

 

Bupropion (merknaam Zyban ©)

Wat is Bupropion?

Bupropion is een medicijn dat ontwikkeld is om de symptomen van depressie tegen te gaan. Het is opnieuw geregistreerd als stoppen-met-roken medicijn onder de merknaam Zyban. Bupropion regelt in de hersenen de hoeveelheid noradrenaline en dopamine. Deze lichaamseigen stoffen spelen een rol bij emoties en stemmingen.

Hier lees je wat andere stoppers vinden van Bupropion.

Hoe gebruik je Bupropion?

Vaak begint men met Bupropion 7 tot 14 dagen voorafgaand aan het stoppen met roken. Dit, om een juiste bloedspiegel te krijgen. De behandeling van Bupropion duurt 7 tot 9 weken.

Let op! Bupropion mag niet gebruikt worden bij zwangerschap, epilepsie, eetstoornissen of manische depressiviteit.

 

Varenicline (merknaam Champix ©)

Wat is Varenicline?

In 2007 is het middel Champix op de Nederlandse markt geïntroduceerd. De werkzame stof heet Varenicline en neemt in de hersenen de plaats in van nicotine. Het effect van dit medicijn is dat het verlangen naar de sigaret verdwijnt. Rook je tijdens de kuur van dit medicijn? Dan smaakt de sigaret minder goed en krijg je niet meer dat fijne gevoel van opluchting na het roken.

Hoe gebruik je Varenicline?

Vaak begint men met Varenicline 7 dagen voorafgaand aan het stoppen met roken. De kuur van dit medicijn duurt 12 weken.

Let op! Varenicline mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

Weten wat andere stoppers vinden van Varenicline (Champix)? Hier lees je de reviews.

 

Wat zijn de bijwerkingen?

Helaas kennen de drie medicijnen ook bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van deze medicijnen zijn:

  • misselijkheid
  • slapeloosheid
  • nare dromen
  • vermoeid
  • duizeligheid
  • somberheid
  • droge mond

Deze verschijnselen komen echter niet bij iedereen voor en verdwijnen vaak na de eerste weken. Blijven de ontwenningsverschijnselen ook na de eerste twee weken? Besef dat het gaat om krachtige medicijnen die niet voor iedereen en onder alle omstandigheden geschikt zijn. Om deze reden mogen de drie medicijnen alleen op doktersrecept gebruikt worden. Een goed alternatief voor medicijnen? Nicotinevervangers zijn vrijwel altijd veilig. Lees hier meer over nicotinevervangers.