Nicotine en het brein
gepubliceerd
11 juli, 2018
leestijd
3 minuten
delen

Nicotine en het brein

Roken wordt niet (alleen) gedaan voor de smaak van tabak. Mensen roken vooral voor het belonende gevoel dat een sigaret geeft. Dit is tevens ook een van de redenen waarom roken zo verslavend is. De nicotine uit de sigaret beïnvloedt jouw genot, stemming, waakzaamheid, eetlust en geheugen. In deze blog leggen we uit wat het effect is van nicotine op de hersenen.

NICOTINE, WAT IS HET?

Nicotine is een zeer verslavende stof die je binnenkrijgt door het roken van tabak. Als deze stof in het lichaam terecht komt via het inademen van sigarettenrook wordt het snel verspreid door het bloed. De stof komt hierbij ook in de hersenen terecht. Gemiddeld duurt het zeven seconden voordat de nicotine de hersenen bereikt en de stof wordt voor het grootste deel weer afgebroken. Het feit dat het zo snel wordt opgenomen en daarna weer wordt afgebroken zorgt er mede voor dat roken zeer verslavend is.

WAT WORDT ER BEÏNVLOED DOOR NICOTINE?

Nicotine heeft effect op de hersenen. Het beïnvloedt onder andere:

  • Het genot
  • De waakzaamheid
  • Het leerproces en geheugen
  • De eetlust
  • De stemming

NICOTINE VERSTOORT FUNCTIONEREN VAN HERSENEN

Iemand die rookt voelt zich hierdoor vaak prettig, rustig, ontspannen en kan het gevoel hebben dat concentreren beter gaat. Nicotine zorgt voor de werking van dit effect, het normale functioneren van de hersenen wordt verstoord door de stof.

PRETTIG GEVOEL DOOR DOPAMINE

Nicotine heeft effect op verschillende overdrachtsstoffen, ook wel neurotransmitters genoemd. Door roken wordt er een signaal verstuurd naar het beloningsgedeelte van de hersenen. De receptoren geven de stof dopamine af. Dit geeft een ontspannen en fijn gevoel.

NICOTINE MAAKT ROKEN VERSLAVEND

Dit prettige gevoel wil je steeds opnieuw beleven waardoor je erg snel verslaafd kan raken aan nicotine. Wanneer je regelmatig rookt, ontstaat er een gewenning aan deze stof in de hersenen. Dit betekent dat er steeds meer van nodig is om de hersenen normaal te laten werken. Als de stof niet wordt afgegeven, ga je er zeer sterk naar verlangen. Er ontstaan ontwenningsverschijnselen, zoals: irritatie, slapeloosheid, stemmingswisselingen en concentratieproblemen.

TWEE VERSCHILLENDE EFFECTEN VAN NICOTINE

Rokers zeggen vaak dat een sigaret helpt om rustig te worden als ze gespannen zijn en dat het hen opwekt als ze vermoeid zijn. Ook dit heeft te maken met nicotine. Als je hiervan weinig binnenkrijgt, geeft dat een opgewekt en alert gevoel. Echter, als je veel binnenkrijgt, kan dit een ontspannen gevoel geven. Dit werkt dus op eenzelfde wijze als met alcohol: eerst krijg je er veel energie van, maar hoe meer je drinkt, hoe vermoeider je je gaat voelen.

Waarom vermindert nicotine de eetlust?

Roken kan de eetlust verminderen. Hoe komt dat? Ook dit wordt veroorzaakt door nicotine. Door deze stof wordt er namelijk glucose uit de glucosevoorraad afgegeven in het bloed. De hersenen zien veel glucose in het bloed en denken hierdoor dat er net gegeten is, terwijl dit niet zo hoeft te zijn. Dit kan een rol spelen bij het afnemen van het hongergevoel na een sigaret.

ONTWENNINGSVERSCHIJNSELEN

Als de nicotine in het lichaam te veel daalt, treden er verschillende ontwenningsverschijnselen op. Steek je vervolgens weer een sigaret op, dan verdwijnen ontwenningsverschijnselen weer voor een korte tijd. In feite neemt een sigaret de gevoelens van onrust weg, die het in eerste instantie zelf heeft veroorzaakt.

Wanneer je stopt met roken kan je daarom in de eerste dagen en weken last krijgen van nicotine-ontwenning. Er zijn echter tips en hulpmiddelen om hiermee om te gaan. Bovendien gaan de ontwenningsverschijnselen vanzelf weer voorbij en zijn de voordelen van stoppen daarna snel merkbaar.

STOPPEN MET ROKEN, JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR!

Wanneer je wil stoppen met roken kan je gebruik maken van hulp. De stopadviseurs van Stichting Stop Bewust informeren en adviseren je graag over de mogelijkheden voor hulpmiddelen, stopmethodes en vergoedingen. In een telefonisch adviesgesprek kan je samen een persoonlijk stopplan opstellen, zodat jouw stoppoging succesvoller wordt!

Ja, bel mij terug voor meer info

Delen

Categoriën

Effecten