Nicotine en het brein stoppen met roken

Nicotine en het brein

Roken wordt niet gedaan voor de smaak van tabak. Nee, roken doe je om de Nicotine. Als Nicotine in het lichaam terecht komt, wordt het snel verspreid door het bloed. De stof komt hierbij ook in de hersenen terecht. Gemiddeld duurt het 8 seconden voordat de Nicotine de hersenen bereikt maar de stof wordt voor het grootste deel ook weer afgebroken. Het feit dat het zo snel wordt opgenomen en daarna weer wordt afgebroken zorgt er mede voor dat Nicotine sterk verslavend is.

Iemand die rookt voelt zich prettig, rustig ontspannen en kan zich vaak ook beter concentreren. Nicotine zorgt voor de werking van dit effect, omdat het normale functioneren van de hersenen wordt verstoord door de Nicotine.

Dit prettige gevoel wil je steeds opnieuw beleven waardoor je erg snel verslaafd kan worden aan Nicotine. Wanneer je dan ook regelmatig rookt, ontstaat er een gewenning aan nicotine in de hersenen. Dit betekent dat er steeds meer Nicotine nodig is om de hersenen normaal te laten werken. Als er geen Nicotine is, ga je zeer sterk naar Nicotine verlangen en ontstaan er ontwenningsverschijnselen zoals: irritatie, slapeloosheid en concentratieproblemen.

Rokers zeggen vaak dat een sigaret helpt om rustig te worden als ze gespannen zijn, en dat het opwekt als ze vermoeid zijn. Dit heeft te maken met de dosis nicotine die je binnen krijgt. Als je weinig Nicotine binnen krijgt, geeft dat een opgewekt en alertgevoel. Maar als je meer Nicotine binnenkrijgt geeft dit een ontspannen gevoel. Dit werkt dus net zoals met alcohol, eerst krijg je meer energie, maar hoe meer je drinkt hoe vermoeider je je gaat voelen.

Ook wordt er door Nicotine glucose uit de glucosevoorraad afgegeven in het bloed. De hersenen zien veel glucose in het bloed en denken hierdoor dat er net gegeten is terwijl dit niet zo hoeft te zijn. Dit zou de oorzaak kunnen zijn van het afnemen van het hongergevoel na een sigaret.

Als de Nicotine in het lichaam te veel daalt, treden er verschillende ontwenningsverschijnselen op. Steek je dan weer een sigaret op verdwijnen ontwenningsverschijnselen weer voor een korte tijd. In feite neemt een sigaret de onrustgevoelens weg, die het in eerste instantie zelf heeft veroorzaakt.