Welke stoppen met roken manieren zijn er?

Blog icon

Stoppen met roken kan op verschillende manieren. Zonder of met ondersteuning, met een regulier of alternatief hulpmiddel, samen of alleen. Maar welke stoppen met roken manieren zijn er? En wat is de beste stopmanier?

De 15 verschillende stoppen met roken manieren

    1. Cold turkey
    2. Afbouwen
    3. Samen stoppen met roken
    4. Nicotinevervangers
    5. Medicijnen
    6. Persoonlijke of telefonische coaching
    7. (Online) groepsbegeleiding
    8. Begeleiding van de huisarts of praktijkondersteuner
    9. Rookstoppoli in het ziekenhuis
    10. Lasertherapie en acupunctuur
    11. E-sigaret
    12. Alternatieve stoppen-met-rokencapsules
    13. Zelfhulpboeken of apps
    14. Mindfulness
    15. Hypnotherapie

Welke stoppen met roken manieren zijn er?

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Hulpmiddelen, stopmethodes of juist manieren zonder hulp. Sommige manieren zijn regulier en worden vergoed door de zorgverzekeraar, andere zijn alternatief.

Cold turkey

Wanneer je zonder hulp stopt, heet dat de cold turkey methode. Je stopt in één keer, op basis van wilskracht en motivatie. Hoewel dit een van de meestgebruikte manieren is om te stoppen met roken, is het niet de meest effectieve.

Afbouwen

Het afbouwen of minderen van sigaretten is ook een manier van stoppen. Deze manier is vooral geschikt voor zware rokers (meer dan een pakje per dag) en rokers die moeite hebben met zelfcontrole. Je bouwt het aantal sigaretten bij deze stopmethode af volgens een schema, totdat je helemaal niet meer rookt.

Samen stoppen met roken

Samen stoppen met roken met een vriend(in), familielid, collega of partner kan erg motiverend werken. Jullie kunnen elkaar steunen en over het stoppen praten wanneer één van jullie last heeft van een moeilijk moment.

Nicotinevervangers

Nicotinevervangers kunnen helpen bij het stoppen met roken. De nicotine die je normaal binnenkrijgt door het roken van een sigaret wordt nu op een andere manier aan jouw lichaam toegediend. Hierdoor heb je minder last van ontwenningsverschijnselen en kan je jouw tabaksverslaving in stapjes afbouwen. Er zijn verschillende soorten nicotinevervangers, zoals pleisters, kauwgom en spray.

Medicijnen

Stoppen met roken medicijnen kunnen de trek in sigaretten verminderen en ervoor zorgen dat deze niet meer lekker smaken. Ontwenningsverschijnselen kunnen hierdoor onderdrukt worden.

Persoonlijke of telefonische coaching

Een coach kan je door de verschillende fases van het stopproces begeleiden. Er is aandacht voor motivatie, voorbereiding, moeilijke momenten en verleidelijke situaties. Deze manier kan volledig worden vergoed door de zorgverzekeraar, ook in combinatie met medicijnen of nicotinevervangers.

(Online) groepsbegeleiding

Bij groepsbegeleiding wordt je ook geholpen door een coach, maar volg je de sessies samen met andere stoppers. Zo kan je elkaar motiveren en helpen, bijvoorbeeld tijdens moeilijke momenten. Deze sessies worden soms ook online gegeven.

Begeleiding van de huisarts of praktijkondersteuner

Stoppen met roken kan ook met hulp van de huisarts. Naast het voorschrijven van nicotinevervangers of medicijnen kan de huisarts (of de praktijkondersteuner) je begeleiden bij het stopproces.

Rookstoppoli in het ziekenhuis

Een medisch specialist of huisarts kan je doorverwijzen naar de stoppen-met-rokenpoli in het ziekenhuis. Je ontvangt hier uitgebreide begeleiding van een longarts en rookstopconsulent.

Lasertherapie en acupunctuur

Bij lasertherapie en acupunctuur worden verschillende punten op het lichaam gestimuleerd. De ene methode werkt met lasers, de andere met naalden. Er vindt één behandeling plaats.

E-sigaret

E-sigaretten bootsen de werking van normale sigaretten na. Sommige stoppers gebruikten de e-sigaret om het roken af te bouwen. Dit hulpmiddel is echter niet wetenschappelijk bewezen effectief.

Alternatieve stoppen-met-rokencapsules

Naast medicijnen zijn er ook alternatieve stoppen-met-rokencapsules, op basis van verschillende geneeskrachtige kruiden. De kuur duurt 8 weken.

Zelfhulpboeken of apps

Als ondersteuning kan een zelfhulpboek of app helpen bij het stoppen met roken. In zelfhulpboeken staan allerlei tips, inzichten en informatie. Dit kan heel inspirerend werken. Met een app kan je allerlei statistieken bijhouden, waarmee je inzicht krijgt in hoe lang je al gestopt bent, hoeveel geld je hiermee hebt bespaard en welke effecten er optreden in jouw lichaam.

Mindfulness

Mindfulness is een vorm van meditatie. Het doel is om meer controle te krijgen over je gedachten en je bewust te worden van de prikkels om je heen. Deze alternatieve methode kan sommige mensen helpen om meer controle te krijgen over het rookproces.

Hypnotherapie

Hypnotherapie is een alternatieve methode die sommige mensen helpt bij het stoppen met roken. De therapeut pakt gedragspatronen in het onderbewustzijn aan, om de persoon zo open te stellen voor het stoppen met roken.

Welke stoppen met roken manier is het beste?

Niet elke manier van stoppen met roken is succesvol. Elke stopper is anders, dus niet iedereen stopt op dezelfde manier. Motivatie is bij elke stoppoging essentieel, net zoals overtuiging en zelfvertrouwen. Het is dus niet mogelijk om te zeggen welke manier het beste werkt bij het stoppen met roken. Wel zijn er verschillen tussen reguliere en alternatieve manieren. Reguliere methodes worden vergoed door de zorgverzekeraar omdat deze bewezen succesvol zijn. Deze zijn effectiever zijn dan alternatieve methoden.

Is het combineren van verschillende stoppen met roken manieren mogelijk?

Sommige methodes kunnen zeker gecombineerd worden met andere vormen van hulp. Zo kan je minderen met sigaretten en daarna een hulpmiddel gebruiken of samen stoppen met roken. Je kan een app installeren voor extra motivatie of een coachingsprogramma volgen in combinatie met een nicotinevervanger. De telefonische stopadviseurs van Stichting Stop Bewust kunnen je adviseren over de verschillende manieren om te stoppen met roken.

SUCCESPERCENTAGES VAN VERSCHILLENDE STOPPEN MET ROKEN MANIEREN VERGELEKEN

Toch zijn er wel manieren die succesvoller zijn dan andere. Zo heeft cold turkey een laag succespercentage: 6 tot 8% lukt het om blijvend te stoppen met roken. Daartegenover staat coaching: in combinatie met een nicotinevervanger of hulpmiddel is deze methode 5 tot 10 keer succesvoller dan stoppen zonder hulp.

MAAR WELKE MANIER VAN STOPPEN PAST BIJ JOU?

Hoe kom je erachter welke manier van stoppen met roken bij jou past? Onze stopadviseurs helpen je graag met info en stopadvies over de mogelijkheden voor hulp en vergoedingen. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken hoe je het stoppen met roken wil aanpakken. Het adviesgesprek is eenmalig en kosteloos.

Help mij met stopadvies

https://stichtingstopbewust.nl/wp-content/themes/stichting-stop-bewust