Overtuiging bij het stoppen met roken
gepubliceerd
26 mei, 2019
leestijd
3 minuten
delen

Waarom is overtuiging belangrijk voor jouw stoppoging?

Wanneer je denkt dat stoppen met roken je niet zal gaan lukken, dan krijg je waarschijnlijk gelijk. Heb je wel het vertrouwen in het slagen van jouw stoppoging, dan krijg je vermoedelijk ook gelijk! Overtuiging bepaalt het succes van de doelen die we willen bereiken. Ook voor het stoppen met roken is zelfvertrouwen, wilskracht en overtuiging belangrijk. Ben je nog niet overtuigd dat het stoppen met roken je gaat lukken? In deze blog geven we tips hoe je deze overtuiging sterker kan laten worden.

Wilskracht en overtuiging

Sommige stoppers beginnen hun stoppoging op basis van wilskracht. Ze peppen zichzelf op en vertellen zichzelf om flink te zijn. Deze methode is voor sommige stoppers succesvol, maar hiervoor is veel discipline en een plan nodig. Niet iedereen heeft zoveel zelfdiscipline. Daarnaast kan het cold turkey stoppen (het stoppen zonder hulpmiddel of stopmethode) erg lastige momenten opleveren.

Volhouden bij moeilijke momenten

De wilskracht en zelfdiscipline laten het vaak afweten op moeilijke momenten. Bijvoorbeeld wanneer de trek naar een sigaret groot is of er op een sociale aangelegenheid gerookt wordt. Toestemmende gedachten kunnen het volhouden lastig maken. Bijvoorbeeld het denken dat het roken van één sigaret niet kwaad kan. Om je tegen de saboterende stemmen in je hoofd te verzetten, kun je jouw overtuigingen op een rij zetten. Vraag jezelf het volgende af:

  • Wil ik werkelijk het roken opgeven? Wat zijn mijn belangrijkste redenen waarom ik dit graag wil? Bijvoorbeeld voor mijn gezondheid, om geld te besparen of voor mijn (klein)kinderen.
  • Is er iets in mijzelf dat het niet eens is met mijn voornemen om te stoppen met roken? Wat zit daar dan achter? Wat raak ik kwijt door te stoppen? Kan ik dat ook op een andere manier bereiken zonder te roken? Als je bijvoorbeeld bang bent om een stuk gezelligheid kwijt te raken, vraag jezelf dan af hoe je het gezellig kunt maken zonder te roken.
  • Ben ik bereid om te accepteren dat ik het af en toe moeilijk zal hebben met het niet roken? Wanneer je stopt met roken zul je te maken krijgen met moeilijke momenten. Je moet dit leren accepteren en met deze momenten om leren gaan.

Begeleiding bij jouw stoppoging

Zolang je nog veel twijfels hebt over het stoppen met roken, is het belangrijk om deze twijfels te onderzoeken en positief om te zetten naar zekerheden. Je kan dit op eigen houtje proberen te doen of met hulp van een deskundige. Er zijn namelijk deskundige coaches die er voor opgeleid zijn mensen door moeilijke fasen heen te helpen. Zij kunnen je helpen met het onderzoeken van jouw overtuiging.

Hulp bij het stoppen met roken

Wanneer je stopt met roken sta je er niet alleen voor. Stichting Stop Bewust is er voor jou. Onze telefonische stopadviseurs kunnen jouw vragen rondom het stoppen met roken beantwoorden. Zo kunnen zij je onder andere adviseren en informeren over de mogelijke hulpmiddelen, stopmethodes en vergoedingen via de zorgverzekeraar. Daarnaast kunnen ze samen met jou kijken naar een persoonlijk stopplan, waardoor de stoppoging succesvoller wordt. Schrijf je in voor een terugbelverzoek voor een kosteloos stopadvies.

Ik wil graag stopadvies