Roken wereldwijd
gepubliceerd
5 maart, 2016
leestijd
2 minuten
delen

Roken wereldwijd

De Nederlandse rokers, nu 25% van de bevolking, ouder dan 12 jaar, staan zeker niet alleen. Wereldwijd zijn er 1,3 miljard rokers. Samen roken zij dagelijks 15 miljard sigaretten. De totale jaarlijkse omzet aan tabakswaren is meer dan de 600 miljard dollar. 40 % hiervan worden verkocht door de drie grote internationale fabrikanten: Philip Morris, British American Tobacco en Japan Tobacco International. Samen maken zij een winst van meer dan 15 miljard dollar.

Hoewel in de westerse landen het aantal rokers afneemt, zijn de vooruitzichten op groei van de winst voor de grote drie wereldwijd goed. In bijna alle ontwikkelingslanden neemt het roken toe. Er is nog steeds een jaarlijkse groei in de omzetten. Als de huidige trend door zet, zal het aantal rokers wereldwijd toenemen van de 1,3 miljard nu, naar 2,2 miljard in 2030. Jaarlijks sterven 6 miljoen mensen aan hun tabaksverslaving.

Indien wereldwijd de huidige trend niet omgebogen wordt, zijn dat er in 2030 zo’n 7 miljoen, waarvan meer dan 80 % leeft in de ontwikkelingslanden. Maar toch ook een deel in Nederland. Nu overlijden er in Nederland jaarlijks 20.000. De meesten hiervan overlijden door longkanker, gevolgd door COPD, hart- en vaatziekten en andere vormen van kanker.

Met zo’n hoog overlijdensrisico vraag je je af: Waarom roken? Waarom beginnen? Waarom blijven roken als je beseft dat het ten kosten gaat van je gezondheid? Waarom de tabaksfabrikant zijn grote winsten gunnen met de verkoop van een product, dat weliswaar legaal is, maar dat bij gebruik vele giftige stoffen in het lichaam brengt?

In 2014, ruim veertig jaar na de start van de voorlichting over de gezondheidsrisico’s van het roken, rookten in Nederland nog zo’n 3,6 miljoen mensen. Zijn zij zich niet bewust van de gevaren? Weten zij niet dat bij het roken van een sigaret er meer dan 4000 giftige stoffen vrij komen en ingeademd wordt, waarvan er zeker 40 kanker verwekkend zijn?

Wellicht kennen ze niet in detail alle bestanddelen van de tabaksrook die zij in ademen, en de schade die deze in het lichaam aan richten. Toch weten de meesten genoeg om ontevreden te zijn met hun rookgedrag. Genoeg voor 2/3 van hen om te zeggen dat ze zouden willen stoppen. Genoeg om met elkaar zo’n miljoen stoppogingen per jaar te doen. Genoeg voor vele rokers om als het niet lukt, om het keer op keer weer te proberen.

Gemiddeld heeft een ex-roker 5 á 6 serieuze stoppogingen achter de rug voordat hij succesvol van de sigaret weet af te blijven. Van alle niet-rokers heeft meer dan de helft ooit gerookt. Er zijn meer ex-rokers dan rokers. Dus het lukt uiteindelijk velen wel. Maar stoppen kan moeilijk zijn en het kan tijd kosten om de geschikte aanpak te vinden. Stichting Stop Bewust wil de roker daarbij helpen.

Delen

Categoriën

Actualiteit