roker stijlicoon

De roker: van stijlicoon tot sneue junk

In de metro online schrijft op  26 augustus Margot Smolenaars :

Roken stoer? Dertig jaar geleden misschien, maar anno 2017 is dat anders. Rokers zijn inmiddels de meelijwekkende uitzondering. Margot Smolenaars zag al rokend hoe die verandering zich voltrok, en beschrijft de ontwikkelingen die zorgen dat er straks een generatie opgroeit die een sigaret gelijkschakelt met een spuit heroïne.

Als je dit leest, zit ik met een nicotinepleister op mijn buik geplakt de eerste uren van ontwenning door te zenuwen. Ik ben gestopt. Voor de zesde keer inmiddels. Het kost een roker gemiddeld zes stoppogingen om de sigaret voorgoed af te zweren. Dus dit keer is het menens.

Mijn rokende leven omspant 28 jaar en begon met een Golden Fiction-sigaret zonder filter. Die lag gewoon bij ons in de kast, naast het snoep en de chips. Mijn ouders rookten niet, maar zorgden goed voor hun rokende bezoekers. Als familie en vrienden langskwamen, stonden er een glaasje sigaretten en een doos sigaren naast de borrelnootjes. Als 13-jarige kon ik dus mijn nieuwsgierigheid naar hoe roken dan vóelde, meteen bevredigen door in een onbewaakt ogenblik een Golden Fiction te ontvreemden uit de kast. 

Vind je dat jong? Ach, wat is jong. In Nederland steken jaarlijks 27.000 kinderen voor het eerst een sigaret op als ze 12,9 jaar oud zijn (Trimbos, 2015). Dat is al een stuk ouder dan in 2003, toen die eerste peuk op 11,8-jarige leeftijd in de hens ging bij maar liefst 37.000 kinderen.

Breinorganisme

Precies 7 seconden na het inhaleren, arriveert de nicotine in je hersenen en maakt daar intens genot los. Dat dacht ik tenminste altijd. Tot longarts Pauline Dekker dat beeld ietwat nuanceerde: „Rokers zitten eigenlijk altijd in een dip. Alleen als ze een sigaret roken, voelen ze zich goed, op de nullijn zeg maar, waar niet-rokers altijd zitten.”

Dat lekkere gevoel is de reden waarom rokers die grafadem, rookwalm, gele tanden en geasfalteerde longen voor lief nemen. „Al een half uur na het roken van een sigaret begin je ontwenningsverschijnselen te vertonen”, legt longarts Wanda de Kanter uit. „Die vertalen zich in een gevoel van onrust, ongenoegen, stress, dat alleen verdwijnt door de volgende op te steken. Daardoor gaat de roker ontspanning associëren met roken. Op den duur kaapt de sigaret het beloningssysteem in je hersenen.”

Lees Hele artikel op de site van De Metro https://www.metronieuws.nl/nieuws/dossier/2017/08/de-roker-van-stijlicoon-tot-sneue-junk