Stoppen met roken sociale omgeving
gepubliceerd
17 maart, 2020
leestijd
3 minuten
delen

Rokers in jouw sociale omgeving: hoe ga je hiermee om?

Je bent gestopt met roken, super! Toch merk je dat het niet altijd gemakkelijk is om gestopt te blijven. Overal om je heen word je aan het roken herinnerd. Je ziet mensen roken op straat, je vrienden roken buiten na een feestje en misschien rookt visite zelfs in jouw huis. Je wilt je rokende contacten niet missen, maar vindt het ook moeilijk om constant aan het roken herinnerd te worden door rokers in jouw sociale omgeving. Hoe ga je hiermee om?

De eerste weken: ga rokers in jouw sociale omgeving uit de weg

Stoppen met roken is een lang proces. De eerste weken zijn extra lastig. Je moet een gewoontepatroon doorbreken. Als je net gestopt bent met roken, is dat moeilijk: je valt snel weer terug in oude gewoontes. In de eerste fase van het stopproces is het daarom beter om rokers in jouw sociale omgeving uit de weg te gaan. Hierdoor maak je het jezelf niet te moeilijk. Je wordt dan niet blootgesteld aan het roken en komt minder snel in de verleiding om een sigaret op te steken. Ga bijvoorbeeld niet in een rookruimte zitten en blijf binnen wanneer jouw collega’s naar buiten lopen om te roken.

Leer bewust omgaan met de verleiding

Je kunt echter niet je hele leven rokers uit jouw sociale omgeving blijven ontwijken. Leer bewust omgaan met verleidingen, maar ook met reacties op je stopactie. Wanneer je het toch te moeilijk hebt en de verleiding naar een sigaret te groot wordt, loop je even weg naar een plek waar je niet in contact komt met sigarettenrook. Naarmate de tijd vordert, zul je het steeds normaler vinden om niet te roken en de sigaret minder missen.

Voorbereiding

Bereid je daarnaast voor op momenten waarbij de kans groot is dat je met rokers in contact komt. Dit kan je helpen om de verleiding te weerstaan. Doe dit bijvoorbeeld wanneer je op bezoek gaat bij iemand die binnenshuis rookt, bij het uitgaan of bij feestdagen zoals carnaval. Door nieuwe wetgeving mag er op het station niet meer gerookt worden en worden rookruimtes in cafés weggehaald, waardoor je minder vaak in contact zult komen met rokende mensen.

Vertel dat je gestopt bent 

Gezamenlijk stoppen werkt goed. Dit is dan ook een van de redenen waarom zoveel stoppers stoppen in Stoptober. Wanneer rokers uit jouw omgeving niet willen stoppen, vraag ze dan of ze een beetje rekening kunnen houden met jou. Je hoeft je daarvoor niet bezwaard te voelen! Jij hebt gekozen voor een gezonde levensstijl. Als anderen in jouw nabijheid gaan roken, is het moeilijker om gestopt te blijven. Vraag daarom of zij even buiten willen roken en om sigaretten niet in huis te laten slingeren.

Hulp bij het stoppen met roken

Stoppen met roken is niet altijd even makkelijk. Echter zijn er manieren om een stoppoging succesvoller te maken. Door het juiste hulpmiddel of de juiste stopmethode te gebruiken bijvoorbeeld, die past bij jouw persoonlijke situatie. Onze telefonische stopadviseurs kunnen jou hierover informeren en adviseren. Daarnaast kunnen ze jou meer vertellen over een mogelijke vergoeding van reguliere stoppen-met-rokenprogramma’s door de zorgverzekeraar. Interesse? Dien hier jouw terugbelverzoek in.

Vraag jouw stopadvies aan

Delen

Categoriën

Tips, Volhouden