sigarettenautomaten verboden

Uitstallen tabak en sigarettenautomaten pas in 2022 verboden

Sigarettenautomaten en andere zelfbedieningsopties voor tabak, waaronder zogenaamde graaibakken, worden vanaf 2022 verboden. Dat is een uitvloeisel van het uitstalverbod voor tabaks- en aanverwante producten dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in voorstel naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Supermarkten moeten per 2020 tabakswaren afschermen, andere winkels die ook tabak verkopen moeten dat over vijf jaar.

Met het verbod op zelfbediening van tabak via onder meer sigarettenautomaten wordt het weer wat moeilijker voor jongeren onder 18 jaar om zelf sigaretten te kopen. Recent onderzoek van het Trimbos-instituut laat zien dat 29 procent van de rokende minderjarigen zelf hun sigaretten koopt. Negen procent daarvan doet dat in café of discotheek, waar tabak meestal via automaten wordt verkocht. Ook in snackbars, waar 13 procent aan zijn tabak komt, zijn ook vaak automaten te vinden. In Nederland staan dertienduizend tabaksautomaten opgesteld. Sigarettenverkoop moet voortaan altijd via persoonlijke tussenkomst van een winkelmedewerker gebeuren.

Uitstalverbod

Met het uitstalverbod komt Van Rijn tegemoet aan een besluit van de Tweede Kamer in januari van dit jaar dat zo’n displayban er moet komen. Uit de brief wordt niet duidelijk waarom het tot 2022 moet duren voor het verbod overal van kracht wordt. Een woordvoerster van het ministerie laat weten: “Supermarkten gaan als eerste vanwege het brede assortiment en de benaderbaarheid van de winkel voor het dagelijks gebruik en eerste levensbehoeften. Tot 2020 wordt redelijk geacht om de keuze voor de inrichting en de wijziging van de inrichting door te voeren. Het is zeer positief dat al een aantal supermarkten de afgelopen tijd heeft geëxperimenteerd met een uitstalverbod en dat sommigen zelfs helemaal over zijn gegaan, zoals de Jumbo en Dirk. Maar we zien ook dat niet alle supermarkten zo ver al zijn.”

Van Rijn zegt met het uitstalverbond en het automatenverbod de aantrekkelijkheid van het roken voor jongeren te verminderen en refereert aan draagvlakonderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding waaruit blijkt dat 65 procent van de Nederlanders voorstander is van het uitstalverbod.

Lees verder bij TabakNee!