Persoonlijke coaching

De kern van deze reguliere behandelmethode wordt gevormd door een serie begeleidingsgesprekken met een professioneel opgeleide stopcoach. Let u er bij de keus van een coach op dat u alleen bij in het Kwaliteitsregister geregistreerde en gecertificeerde coaches kunt rekenen op vergoeding door uw zorgverzekeraar (zie verder onder vergoedingen).

De coach helpt u door de verschillende fasen van het stopproces heen. Als u nog niet helemaal eruit bent of u wel echt wil stoppen, dan kan zo’n coach u helpen de juiste motivatie te krijgen. Motivatie is immers de brandstof om het stopproces vol te houden. Heeft u maar een geringe motivatie dan is de brandstoftank gauw leeg en zal de motor gaan stilvallen. Een van de manieren om vat te krijgen op uw motivatie is na te denken over de voordelen en de nadelen van roken, een kosten-batenanalyse. Wat levert het u op en wat kost het?

Als de beslissing helder is en u bent er zeker van dat u gaat stoppen, dan zal de coach met u gaan kijken naar geschikte hulpmiddelen en is er aandacht voor de voorbereidingen op de stopdag. U wordt geholpen bij het maken van een plan om de eerste weken door te komen, onder andere door na te denken over moeilijke en verleidelijke situaties. In vervolggesprekken na uw stopdag is er de mogelijkheid om te praten over de barrières waar u tegen aanloopt en krijgt u desgewenst tips voor het hanteren van moeilijkheden.

Uw eigen inbreng is erg belangrijk in een coachingsproces. U moet de coach niet zien als een betweter die u precies gaat vertellen wat u moet doen, maar als een ervaren metgezel of gids die met u meeloopt en die u kan helpen bij het nemen van uw beslissingen. U staat aan het roer, de coach is beschikbaar voor vragen over de koers en de obstakels.

De hulpmiddelen die beschikbaar zijn bij persoonlijke coaching zijn nicotinevervangers en medicijnen. Zie voor meer informatie onder die rubriek.

Belang behartigende aanbieders voor persoonlijke coaching zijn:

  • Medipro. Voor informatie kunt u bellen met Stichting Stop Bewust. Tel: 088-5006600. U kunt advies krijgen en u ook aanmelden voor behandeling.

Andere aanbieders:

  • iLifeCoach

Meer methodes: Telefonische coaching | Groepsbehandeling | Lasertherapie
Hulpmiddelen: Nicotinevervangers | Medicijnen | Alternatieve stoppen met roken capsule | Lasertherapie en Acupunctuur | E-sigaret

Hulp nodig? Bel!

088-5006600
Stoppen met roken
Hulplijn