Persoonlijke coaching

Persoonlijke coaching is een reguliere behandelmethode. De kern hiervan wordt gevormd door een serie begeleidingsgesprekken met een professioneel opgeleide stopcoach. Let er bij de keus van een coach op dat je alleen bij sommige coaches kunt rekenen op vergoeding vanuit jouw zorgverzekeraar. Deze coaches moeten namelijk in het Kwaliteitsregister geregistreerd en gecertificeerd staan.

De coach helpt je door de verschillende fasen van het stopproces heen. Als je er nog niet helemaal uit bent of je wel écht wil stoppen, dan kan zo’n coach je helpen de juiste motivatie te vinden. Motivatie is immers de noodzakelijke steun en houvast om het stopproces vol te houden. Ben je niet heel erg gemotiveerd, dan is de kans op succes maar klein. Eén van de manieren om vat te krijgen op jouw intrinsieke motivatie is door na te denken over de voordelen en de nadelen van roken, een kosten-batenanalyse. Wat levert het je op en wat kost het (financieel, sociaal, emotioneel, fysiek)?

Als je de knoop hebt doorgehakt en je er zeker van bent dat je gaat stoppen, dan zal de coach met jou gaan kijken naar geschikte hulpmiddelen. Ook is er aandacht voor de stopdag en hoe jij je hier het best op voor kan bereiden. Je wordt geholpen bij het maken van een plan om de eerste weken door te komen, onder andere door na te denken over moeilijke en verleidelijke situaties. In vervolggesprekken na je stopdag is er de mogelijkheid om te praten over de valkuilen waar je tegenaan loopt. Ook krijg je advies over hoe je hiermee om kan gaan.

Jouw eigen inbreng is erg belangrijk in een coachingsproces. Je moet de coach niet zien als een betweter die jou precies gaat vertellen wat je moet doen. Zie hem of haar juist als een ervaren metgezel of gids die met je meeloopt en die je kan helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. Jij staat aan het roer, de coach is beschikbaar voor vragen over de koers en de obstakels.

De hulpmiddelen die beschikbaar zijn bij persoonlijke coaching zijn nicotinevervangers en medicijnen.

Aanbieders persoonlijke coaching:

Voor informatie kan je bellen met Stichting Stop Bewust. Tel: 088-5006600.

Meer methodes: Telefonische coaching | Groepsbehandeling | Lasertherapie
Hulpmiddelen: Nicotinevervangers | Medicijnen | Alternatieve stoppen met roken capsule | Lasertherapie en Acupunctuur | E-sigaret

Hulp nodig? Bel!

088-5006600
Stoppen met roken
Hulplijn