Zelfhulpmethoden

Het kan zijn dat je geen behoefte hebt aan een behandeling van een coach of therapeut, maar wel gebruik wil maken van hulpmiddelen om je kans op succesvol stoppen te vergroten. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je in kunt zetten als je wil stoppen door middel van zelfhulpmethoden, namelijk nicotinevervangers, boeken en apps.

Nicotinevervangers

Wanneer je stopt met roken kunnen de ontwenningsverschijnselen soms overweldigend zijn. Dit komt, omdat je plotseling minder nicotine in je lichaam hebt. Je kunt met behulp van nicotinevervangers de hoeveelheid nicotine in je lichaam langzaam afbouwen. Hierdoor heb je minder last van ontwenningsverschijnselen, maar kun je wel een einde maken aan je rookverslaving.  Nicotinevervangers zijn er in de vorm van pleisters, kauwgum en (mond)sprays. Je kunt deze kopen bij een drogist of apotheek. Lees altijd goed de bijsluiter voor gebruik. Let op: als je nicotinevervangers gebruikt, zonder begeleiding van een coach, worden ze niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Boeken

Er bestaan verschillende boeken die je meer leren over je rookverslaving. Zo zijn er sommige boeken die uitweiden over de giftige stoffen in sigaretten en andere boeken die gaan over de invloed van de tabaksindustrie. Als je weet hoe je nicotineafhankelijk wordt gemaakt kan dat motiveren om de sigaret vaarwel te zeggen. Ook zijn er boeken die een bepaalde stopmethode aanprijzen.

Apps

Er zijn verschillende apps die je kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken. Sommige apps bieden de mogelijkheid bij te houden hoeveel je al bespaard hebt door te stoppen. Daarnaast zijn er apps waarop je kunt chatten met andere mensen die ook gestopt zijn met roken. Voorbeelden van stoppen met roken apps zijn: Quiddy, De Stopcoach, Quitnow! en Smoke Free.