Samen met je partner stoppen met roken
gepubliceerd
14 februari, 2020
leestijd
3 minuten
delen

Ik wil stoppen met roken, maar mijn partner niet…

Een lastige situatie voor veel rokers: je wil stoppen met roken, maar je partner niet. Je bent bang om weer in de verleiding te komen om te roken wanneer jouw partner door blijft roken. Dan moet je namelijk aanzien dat hij of zij een sigaret opsteekt, terwijl je zelf de grootste moeite hebt om er van af te blijven. Is het per se nodig dat je partner stopt om jouw stoppoging te laten slagen? En hoe stop je samen met roken? Je leest het in deze blog!

Samen stoppen met roken

Samen stoppen met roken is het prettigst. De sigaretten zijn het huis uit, waardoor er minder verleiding is. Bovendien is het fijn om een gezamenlijk doel te hebben waar je samen voor kunt gaan strijden. Je kunt elkaar steunen, motiveren en helpen met een moeilijk moment tijdens het stoppen met roken. Daarnaast kun je praten over je klachten en vragen hoe de ander hiermee omgaat. Samen kun je extra trots zijn als het stoppen lukt.

Lastige situaties bij het stoppen met je partner

Hoewel samen stoppen met roken veel voordelen heeft, kan het soms ook lastig zijn. Stoppen met roken kan bij sommige mensen leiden tot stress. Wanneer je deze stress samen ervaart,  kan dit voor spanningen zorgen. Het is belangrijk dat je er bewust van bent dat het stoppen door de ander soms moeilijker wordt ervaren. De verslaving is namelijk voor iedereen anders.

Daarnaast is het heel belangrijk dat je niet afhankelijk bent van de motivatie van je partner. Als hij of zij opgeeft, betekent dat niet dat jij dit ook moet doen! Maak je niet afhankelijk van je partner. Elkaar motiveren mag, maar stoppen met roken lukt niet zonder zelf gemotiveerd te zijn.

Duidelijke afspraken

Wanneer jij besluit te stoppen met roken maar je partner dat niet doet, is het belangrijk dat jullie duidelijke afspraken maken. Je respecteert zijn of haar keuze, maar hiervoor verwacht je wederzijds respect.

Vraag jouw partner of hij of zij je wil helpen met de stoppoging. Bijvoorbeeld door je erdoorheen te helpen wanneer er een terugval dreigt. Vraag daarnaast of je partner iets wil veranderen aan zijn of haar eigen rookgedrag. Onder andere door geen sigaretten in het zicht neer te leggen in het huis, niet te roken in jouw nabijheid en geen sigaretten of trekjes aan te bieden.

Omgaan met moeilijke momenten tijdens de stoppoging

In de beginperiode zal je moeite hebben met rokende mensen om je heen. Probeer uit hun buurt te blijven. Na een tijdje zal het minder moeilijk worden om bij rokers in de buurt te zijn zonder zelf de behoefte te voelen mee te willen roken. De sigaret heeft steeds minder aantrekkingskracht voor jou en zal je op een gegeven moment niet meer interesseren. Je bent dan helemaal klaar met het roken!

Je partner laten stoppen met roken

Beslis voor jezelf of je wil stoppen of niet. Je kan dit helaas niet voor je partner beslissen, eigen motivatie is ontzettend belangrijk als je wil gaan stoppen met roken. Praat erover en leg het stoppen met roken voor als iets om over na te denken. Misschien komt je partner later op andere gedachten, wanneer hij de juiste motivatie gevonden heeft om definitief te stoppen met roken.

Hulp bij het stoppen met roken

Hulp van je partner is ontzettend waardevol tijdens het stoppen met roken. Echter kan professionele hulp in de vorm van informatie en advies over het stoppen met roken het succes van je stoppoging ook verhogen. Onze stopadviseurs kunnen samen met jou een persoonlijk stopplan opstellen.  Daarnaast kunnen zij je meer vertellen over hulpmiddelen, stopmethodes en vergoedingen door de zorgverzekeraar. Neem contact op door te bellen of dien een terugbelverzoek in.

Ja, ik wil stopadvies ontvangen

Delen

Categoriën

Tips