top 10 redenen om te stoppen

Top 10 redenen om te stoppen met roken

Onlangs kwam het CBS met nieuwe onderzoeksgegevens over de redenen waarom mensen stoppen met roken. De belangrijkste reden is dat de roker zich zorgen maakt over de gezondheid van de kinderen, maar er zijn meer redenen. Hier komt de top 10 redenen om te stoppen:

De top tien

 1. Zorgen over gezondheid kinderen 90,9%
 2. Zorgen over gezondheid 86,7%
 3. Advies zorgverlener 75,9%
 4. Advies of ondersteuning van familie of vrienden 64,7%
 5. Beschikbaarheid gratis of goedkope medicatie 51,2%
 6. Prijsverhoging tabaksproducten 48,1%
 7. Maatschappelijke afkeuring 36,7%
 8. Gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen 21,5%
 9. Mediacampagnes 21,2%
 10. Ondersteuning via telefonische of internethulplijn 14,1%

Motivatie is een optelsom van redenen die je hebt om je gedrag te veranderen. Het is meestal niet maar één reden die rokers plotsklaps doet stoppen maar vaker een interactie van de verschillende reden.

We geven een voorbeeld hoe die redenen met elkaar kunnen samenhangen: als iemand zich zorgen maakt over de gezondheid van zijn kinderen (1), dan is dat vaak ook gekoppeld aan de zorg dat de kinderen de ouder zullen kwijtraken. De reden dat ze de ouder kwijtraken is dat de ouder overlijdt als gevolg van roken en dat heeft alles te maken met de gezondheid van de roker zelf (2).

Een van de redenen dat iemand zich zorgen gaat maken over zijn eigen gezondheid is dat de huisarts, specialist of een andere zorgverlener de roker waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s van roken (3) waardoor de roker zich vaak pas bewust wordt van die risico’s en vervolgens reden (2) geactiveerd wordt. Als tenslotte bekend is in de huiselijke kring dat bovenstaande redenen 1 t/m 3 bestaan, dan zullen familie en vrienden zeker ook hun adviezen omtrent stoppen geven (4).

Bijna de helft van de rokers vindt de prijs van tabak een belangrijk punt. Roken kost nu eenmaal een smak geld. Als dan ook nog eens de hulp en de hulpmiddelen gratis zijn, dan kan dat een extra reden zijn om te stoppen.

Als de emmer overloopt ……………

Een enkele reden om te stoppen met roken zal vaak niet het effect hebben om een roker over te halen om te stoppen, maar meerdere redenen die tegelijk opgesomd worden hebben dat waarschijnlijk wel. Een uitzondering zou kunnen zijn wanneer één bepaalde reden sterk uitvergroot wordt en de impact er van breed wordt uitgemeten.

Je zou bijvoorbeeld een gedachtenexperiment kunnen doen waarbij je kijkt naar je eigen begrafenis en de aanwezige familieleden en vrienden hoort praten over de redenen waarom jij er niet meer bent.

Motivatie is enigszins te vergelijken met de spreekwoordelijke emmer. Die loopt niet over door er een kopje water in te gooien maar als er geregeld kopjes in leeg worden gegooid dan loopt de emmer vol en het volgende kopje kan dan de doorslag geven.

Wat kun je hier mee doen?

Maak eens een lijst met jouw eigen redenen om met roken te stoppen. Maak die redenen zo concreet mogelijk. Dus niet: “ik wil stoppen vanwege de gezondheid”, maar liever:

 • ik wil stoppen omdat ik steeds vaker benauwd ben en moet hoesten
 • Ik wil stoppen omdat ik geen longkanker wil krijgen
 • Ik wil niet over 10 jaar met een zuurstofslangetje onder mijn neus lopen

Dit zijn voorbeelden van zaken die je ‘niet’ wilt. Zoek ook naar positief geformuleerde dingen die je kunt bereiken door te stoppen zoals:

 • Ik wil de trap op kunnen lopen zonder te hijgen
 • Ik wil minstens 90 worden
 • Ik wil mijn kinderen en kleinkinderen zien opgroeien.

Als je eenmaal gestopt bent, neem dan op moeilijke momenten even je lijstje ter hand en loop nog eens na waarom je eigenlijk gestopt bent. Motivatie is niet alleen nodig om ergens mee te beginnen maar ook om het vol te houden.

stop met roken in stappen