op vakantie kan je heel goed sotppen met roken

Vakantie en stoppen met roken

Voor veel mensen breekt de vakantieperiode weer aan. Voor sommigen een mooi moment om te stoppen met roken. Voor anderen een moeilijk moment om een stoppoging juist vol te houden. Stoppen met roken en vakantie gaan dus vaak hand in hand. In onze blog lees je alles over het stoppen met roken tijdens de vakantie, maar ook hoe je het stoppen met roken kunt volhouden tijdens deze periode.

Wil je stoppen met roken tijdens vakantie?

Een stoppoging doen tijdens de vakantieperiode heeft zowel voordelen als nadelen. Wij hebben deze hieronder voor je verzameld.

Voordelen stoppen met roken tijdens vakantie

1. Je hebt een ander dagpatroon dan de rest van het jaar. Hierdoor kan het gemakkelijker zijn om te stoppen met roken. Roken is namelijk niet alleen een verslaving maar ook een gewoonte. Vakantie helpt je om oude gewoontes te doorbreken en nieuwe (betere) gewoontes aan te leren.
  2. Ben je in je normale omgeving vaak gestrest? Dan is het stoppen met roken op vakantie vaak gemakkelijker. Hier ben je namelijk in een ontspannen context waardoor het stoppen met roken gemakkelijker kan zijn.
  3. Op vakantie heb je veel afleiding tijdens moeilijke momenten. Denk bijvoorbeeld aan excursies, zwemmen, wandelen en spelletjes.
  4. Natuurlijk ook fijn: je houdt geld over om leuke dingen te doen op vakantie! Ga bijvoorbeeld jetskiën of koop een mooie souvenir als aandenken.
  5. Kom je terug van vakantie? Dan zie je er uitgerust uit! Je huid is namelijk beter doorbloed waardoor je bijvoorbeeld minder wallen krijgt. Bekijk hier wat het stoppen met roken met je lichaam doet.

TIP! Ga je bijna op vakantie en wil je stoppen met roken? Lees dan hier de voorbereidingstips. Zo ga je voorbereid op vakantie.

Nadelen stoppen met roken tijdens vakantie

• Een drankje doen op het terras, lekker uit eten gaan, of het doen van andere leuke dingen kunnen een stoppoging allemaal lastiger maken tijdens je vakantie. Dit zijn namelijk allemaal situaties waarbij de meeste rokers normaal gesproken een sigaret zouden opsteken. Dat kan het moeilijk maken om te stoppen met roken.
  • Ben je weer thuis van vakantie? Dan bestaat het gevaar dat je terug in het oude patroon valt en weer begint met roken. U kunt van alles doen om dit te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van afleiding of een alternatief voor de situaties waarin je normaal gesproken zou zijn gaan roken. Ben je gewend om na het eten even een sigaret te roken? Ga dan nu lekker een stuk wandelen.

Ben je gestopt met roken? En wil je volhouden tijdens de vakantie?

Ben je al gestopt met roken? Super goed! Het is echter voor sommige mensen moeilijk om dit op vakantie ook vol te houden. Daarom geven wij je hieronder tips om het stoppen met roken ook tijdens je vakantie vol te houden.

1. Ga er tijdens je vakantie ook echt tussenuit! Als je normaal gesproken vaak rookte met bepaalde vrienden of familieleden, ga dan niet met deze mensen op vakantie maar omgeef je met mensen die ook gestopt zijn of helemaal niet roken. Ook je omgeving heeft invloed: dit kan het je makkelijker maken of juist moeilijker. Ga naar het buitenland, of lekker een frisse neus halen op de camping. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je nieuwe, tijdelijke omgeving, je niet stimuleert om te gaan roken.
  2. Zorg dat je veel te doen hebt. Ga op tripjes, neem de voetbal mee naar de camping of stop een spel kaarten in je tas. Zorg ervoor dat je op de moeilijke momenten altijd iets hebt om je af te leiden. De hunkering naar de sigaret gaat vanzelf weg, maar hoe meer afleiding je hebt, hoe minder erg je de sigaret mist op zo’n moment.
  3. Beloon jezelf. Sta stil bij het feit dat je weer een dag niet hebt gerookt. Al is het met zoiets kleins als een lekker ijsje, je hebt het verdiend!
  4. Schrijf voordat je op vakantie gaat voor jezelf op waarom je bent gestopt met roken. Als je het tijdens je vakantie even moeilijk hebt kan je jouw redenen er altijd even bij pakken die je helpen herinneren waar je het voor doet.

Kortom: vakantie biedt mogelijkheden

Of je de aankomende vakantieperiode nou ziet als een goed, of juist moeilijk moment om te stoppen met roken, het is zonder twijfel een moment waarop mensen het meest ontspannen zijn. Maak hier gebruik van! Doe een stoppoging of gebruik deze rustige periode om het stoppen juist vol te houden. Toch behoefte aan meer informatie over hoe jij je het beste kan voorbereiden op het stoppen met roken? Of wil je graag advies? Stichting Stop Bewust staat voor je klaar. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.