verslaving stoppen met roken

Waarom het zo moeilijk is om van je verslaving af te komen.

Buitenstaanders denken dat het alleen maar een kwestie is van de knop omzetten. Ze snappen niet waarom mensen die verslaafd zijn er niet gewoon mee stoppen. “Ze weten toch dat het niet goed is, waarom houden ze er dan niet mee op?” Tja, blijkbaar is weten dat het slecht is niet genoeg. Wat moet er wel gebeuren dan?

Dat beeld van verslaving is te simpel

Mensen die zelf niet verslaafd zijn of dat nooit geweest zijn kunnen zich geen goede voorstelling maken van wat een verslaving eigenlijk is. Hun te simpele beeld komt door de volgende dingen:

  • ze denken dat verslaafden zwakkelingen of domoren zijn; als ze wilskracht zouden hebben en even zouden nadenken dan zou het snel over zijn
  • ze hebben geen idee hoe lichamelijk verslavend stoffen als nicotine, alcohol en bijvoorbeeld heroïne kunnen zijn
  • ze denken dat alleen de wens om te stoppen voldoende is om de verslaving op te geven
  • ze denken ten onrechte dat het alleen maar tussen de oren zit
  • ze denken ten onrechte dat verslaafden niet gemotiveerd zijn.

Om meteen maar een aantal verkeerde ideeën de wereld uit te helpen:

  • Wilskracht alleen is helaas niet genoeg en ook is het vaak zo dat verslaafden verdomd goed weten hoe het allemaal in elkaar zit
  • Nicotine is niet zo maar een onschuldig stofje. Het is net zo verslavend als heroïne
  • Motivatie is zeker belangrijk maar met alleen motivatie kom je er niet
  • Tabaksverslaving zit niet alleen tussen de oren; fysieke afhankelijkheid van nicotine speelt ook een belangrijke rol bij de instandhouding van tabaksverslaving

Hoe dan wel?

Verslaving hoe stoppen

Dit allemaal wetende kunnen we ons de vraag stellen wat een roker wél moet doen om voorgoed rookvrij te worden.

In de eerste plaats is het verstandig om niet te licht te denken over stoppen met roken. Iets wat diep verankerd zit in jezelf ga je niet zomaar veranderen zoals je bijvoorbeeld er voor kunt kiezen om je kapsel te veranderen of andere schoenen te kopen. Het roken is meestal een vaste routine in je leven geworden en de vanzelfsprekendheid waarmee je een sigaret opsteekt is niet zo maar verdwenen uit je gedragsrepertoire. Realiseer je daarom dat je een diepgaande verandering in gang zet als je definitief van het roken af wil komen.

De ‘als of’-oefening: een goede tip is om voorafgaand aan je stoppoging een aantal weken te proberen een beeld van jezelf voor ogen te krijgen als ex-roker. Bedenk hoe fijn het is als je niet meer verlangt naar een sigaret, hoe veel beter je conditie zal zijn, hoe fit je ‘s ochtends op zult staan en hoe fris je zult ruiken. Door dit soort beelden aan je brein te voeden, weet dat brein waar je naar toe wil en zal het je helpen om je doel te verwezenlijken.

Voer een eerlijk zelfonderzoek uit. Waar helpt je verslaving je mee? Wat doet het voor je behalve dat je het lekker vindt? Denk je dat het je helpt om je emoties de baas te worden? Zoek dan betere manieren om dat voor elkaar te krijgen. Ben je bang niet meer geaccepteerd te worden door je omgeving als je niet meer rookt? Vraag je dan eens af of dat wel klopt. Als ze jou alleen maar accepteren omdat je een roker bent is dat dan het soort acceptatie dat je nodig hebt? Wil je wel bij die omgeving horen?

Probeer voordat je stopt andere en betere manieren te vinden voor al die zaken die je nu oplost door te gaan roken.

Denk er ook over na hoe je met de lichamelijke afhankelijkheid om wil gaan wanneer je stopt. Er zijn goede hulpmiddelen verkrijgbaar die je kunnen helpen om de ontwenningsverschijnselen in de hand te houden. Ze worden ook vergoed door je zorgverzekeraar als je ze combineert met begeleiding door een coach.

Samengevat is roken een complexe verslaving waar niet een simpele oplossing voor bestaat. Er is sprake van psychische verslaving maar ook van lichamelijke verslaving en over beide zul je goed na moeten denken. Je doet er goed aan een plan te maken waarin duidelijk wordt hoe je in eerste instantie de lichamelijke ongemakken gaat aanpakken en op de langere termijn hoe je je geestelijke verslaving gaat aanpakken.

Vind je dit alles een ingewikkelde puzzel? Bel dan eens met een adviseur van Stichting Stop Bewust. Je kunt geheel vrijblijvend praten over de mogelijkheden die er zijn om je te helpen de stap te zetten naar een rookvrij leven.