Zelfhulpboeken

Er is heel veel literatuur te vinden over rookverslavingen en het stoppen met roken. Stichting Stop Bewust heeft een selectie gemaakt en een aantal zelfhulpboeken verder toegelicht. Deze zelfhulpboeken kunnen je helpen met tips, advies en motivatie bij het stoppen met roken.

“Stoppen met roken”, Allen Carr

Allen Carr was een Britse schrijver van zelfhulpboeken die tot 1983 wel 100 sigaretten per dag rookte. Hij ontwikkelde zelf een methode om hier van af te komen en heeft dit gepubliceerd in een boek. In het boek staat beschreven hoe de motivatie om te roken wordt weggenomen, iets wat geen enkele andere methode ooit beschreef.

Allen Carr heeft het hele stoppen met roken proces vanuit een ander perspectief benaderd. De meeste stoppen met roken methodes richten zich op het motiveren van het stoppen, Allen Carr neemt met zijn methode de motivatie om te roken weg. In het boek staat dat rokers voordelen zien in het roken, terwijl deze eigenlijk niet bestaan. Allen Carr beschrijft dat het roken begint als een soort fuik waar je nietsvermoedend in zwemt en waar je daarna bijna niet meer uit komt. In zijn boek beschrijft hij precies wat de fuik eigenlijk inhoudt en hoe je er moeiteloos weer uit kunt zwemmen.

Het boek Allen Carr: Stoppen met roken is verkrijgbaar als E-book en als hardcopy.

“Nederland stopt met roken!”, Pauline Dekker en Wanda de Kanter

Pauline Dekker en Wanda de Kanter hebben elkaar jaren geleden ontmoet op een longartsencongres. Zij begonnen met praten over hun vak, hun verleden, en ze hielden nooit meer op.

Zij hebben allebei flink gerookt. Zij weten dus hoe moeilijk het is om te stoppen. Zij weten alleen ook wat het aanricht en wat je er aan kan doen. Dat is hun motivatie.

Pauline en Wanda zijn de auteurs van Nederland stopt met roken! In het boek staat dat iedereen kan stoppen met roken, als hij of zij maar gemotiveerd is en de juiste methode gebruikt. Dat is al bij duizenden lezers van dit boek gelukt. Het boek is bedoeld als handvat voor een rookvrije, gezondere toekomst.

Hoewel het schrijven en uitgeven van dit zelfhulpboek een onafhankelijk initiatief was van Pauline en Wanda, is het ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose NVALT. Pauline en Wanda zijn in 2009 benoemd tot duo- voorzitter van de Werkgroep Tabaksverslaving van de NVALT (Vereniging van Longartsen) en winnaars van de ENQ award: door Stivoro beoordeeld als beste behandelaars van Tabaksverslaving van Nederland.

Het boek Nederland stopt met roken is als hardcopy verkrijgbaar.

“Zo stop je met roken”, Robert West en Chris Smyth

Robert West is psycholoog en werkt aan het University College London. Hij is expert op het gebied van stoppen met roken en verslaving. Dit boek schrijft hij samen met Chris Smyth, gezondheidsjournalist van The Times, en Jamie West.

In dit boek staan heel veel tips en praktische strategieën waarmee je een persoonlijke handleiding kunt maken om van de verslaving af te komen – en te blijven. In het boek staat dat je jezelf niet druk moet maken over een mislukte poging, uiteindelijk lukt het je echt om te stoppen!

Het boek “Zo stop je met roken” is helemaal up-to-date met de allernieuwste medische en psychologische inzichten, en bevat uitgebreide informatie over stoppen-met-rokenprogramma’s in Nederland en Vlaanderen.

Het boek Zo stop je met roken is als E-book en als hardcopy verkrijgbaar.