Zwanger en toch roken

Zwanger en toch roken: “het is geen eigen schuld, dikke bult”.

Te veel vrouwen blijven roken tijdens de zwangerschap, ondanks alle risico’s. Het gaat om gemiddeld negen procent van de zwangeren. Onder laagopgeleiden is dat percentage nog veel hoger: 22 procent. Experts vinden het hoog tijd dat rokende zwangere vrouwen serieuze, professionele hulp krijgen, zoals dat ook bij cocaïneverslaafden gebeurt.

“Het is geen eigen schuld dikke bult. Ze willen heel graag stoppen, maar dat is niet makkelijk. Roken is zwaar verslavend, dus ze moeten daarin goed ondersteund worden”, zegt Esther Croes van het Trimbos-instituut. “We weten dat negentig procent van de zwangere vrouwen probeert te stoppen, maar het lukt lang niet altijd.”

Terugval in het oude rookpatroon

De overheid en de gezondheidszorg hebben een massieve aanval ingezet om zwangere rokers van het roken af te krijgen. Het kabinet lanceerde begin dit jaar een nieuwe campagne en een actiegroep.
Het Trimbos-instituut is samen met het Longfonds en Pharos onlangs in drie steden het proefproject PROMISE gestart. Het is gericht op lager opgeleiden. Die groep verdient speciale aandacht, zegt Croes.

“Lager opgeleiden weten vaak niet waar ze hulp vandaan moeten halen. Ook vallen ze vaker terug in het oude rookpatroon, omdat ze te maken hebben met stressfactoren als werkloosheid of financiële problemen.”

Bron: Nos, Nieuwsuur