e-sigaret als stopmethode
gepubliceerd
26 juni, 2019
leestijd
3 minuten
delen

E-sigaret: hét hulpmiddel bij stoppen met roken?

De laatste tijd is de elektronische sigaret, ookwel E-sigaret, een veelbesproken onderwerp. Sommigen beschouwen de E-sigaret als hét hulpmiddel bij stoppen met roken, maar is dat ook zo? En wat is een elektronische sigaret eigenlijk? Je leest het in dit blogartikel. 

Wat  is een E-sigaret?

De E-sigaret is een apparaatje waarin een vloeistof op elektronische wijze verdampt. De E-sigaret ontwikkelt zich snel. Eerst was het namelijk nog een wegwerpartikel en nu kan je zelfs de E-sigaret helemaal afstellen op jouw persoonlijke voorkeur. Temperatuur, dosering van de nicotine en extra smaakjes: je kan het allemaal zelf regelen. 

Er zijn naast de E-sigaret nog veel meer hulpmiddelen om te stoppen met roken. Meer weten over hulpmiddelen? Je leest het hier. 

Hoe schadelijk is de E-sigaret?

Inmiddels is aangetoond dat de meest schadelijke stoffen die in tabak voorkomen, niet of in een kleine hoeveelheid voorkomen in de E-sigaret. Dit zou betekenen dat de E-sigaret gezonder is dan de normale sigaret. Echter is dit nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Er komen namelijk nog steeds stoffen vrij bij de E-sigaret die irriterend zouden zijn voor de longen. 

Aan de andere kant is er ook een recent Engels onderzoek dat veel minder negatief is over de gevaren van de E-sigaret. Uit een vergelijking van 82 studies naar de gevaren van de elektronische sigaret, concludeerden de auteurs bij Public Health England dat de rook van E-sigaretten sommige van dezelfde giftige stoffen kunnen bevatten die ook in de gewone sigaret voorkomen, maar in een hoeveelheid die veel lager is. De langetermijneffecten zijn onbekend, maar vergeleken met gewone sigaretten zijn E-sigaretten veel minder of helemaal niet schadelijk voor de gebruiker en de omgeving.

De elektronische sigaret in het nieuws

Op 26 juni j.l. werd bekend dat San Francisco als eerste stad in de Verenigde Staten een verbod gaat invoeren op de verkoop van elektronische sigaretten in winkels. Ook webshops mogen niet meer leveren in de stad. Het verbod is bedoeld om de nieuwe generaties te beschermen tegen nicotineverslaving. Waarom dan geen verbod op de verkoop van sigaretten? Het roken van elektronische sigaretten of ‘vapen’ is een enorme hype geworden onder Amerikaanse jongeren. Ondanks dat E-sigaretten niet zo schadelijk zijn als echte sigaretten, bevatten deze nog steeds nicotine en daarmee zijn ze dus verslavend. De hoeveelheid Amerikaanse jongeren die hebben aangegeven wel eens tabaksproducten te roken is in een jaar tijd gestegen met 36% (bron: American Centers for Disease Control). Een groot deel hiervan is te wijten aan de hype rondom het vapen. 

Is de E-sigaret een geschikt middel om te stoppen met roken?

De E-sigaret zou een geschikt middel kunnen zijn om te stoppen met roken. In de elektronische sigaret zitten veel van de schadelijke stoffen niet die wel in een sigaret te vinden zijn. Wel is er nicotine aanwezig. De dosis nicotine zou je stapsgewijs kunnen verlagen. Op deze wijze hoef je niet ‘cold-turkey’ te stoppen met roken, maar kan je  langzamerhand nicotine-vrij worden. Nadeel is dat je wel het gedrag in stand houdt en de stap naar het opsteken van een echte sigaret snel gemaakt is.Let wel: er zijn geen gegevens bekend over de effectiviteit van deze stopmethode. Roken is immers niet alleen een lichamelijke verslaving, het is ook een geestelijke verslaving. Deze stopmethode werkt dus niet voor iedereen. 

Advies over stopmethodes

Wil jij weten welke stopmethode het best bij jou past? Of advies over hulpmiddelen en vergoedingen? Onze telefonische stopadviseurs geven je graag vrijblijvend advies. We staan je graag te woord!

Geef mij info en advies

Delen

Categoriën

Hulp