Hulpmiddelen bij stoppen met roken

Als je wilt stoppen met roken zijn er verschillende hulpmiddelen die de kans op een succesvolle stoppoging vergroten:

REGULIERE EN ALTERNATIEVE HULPMIDDELEN

We maken onderscheid tussen reguliere en alternatieve methodes. Onder reguliere methodes vallen hulpmiddelen die wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief zijn, zoals verschillende nicotinevervangers en medicijnen. Onder alternatieve methodes vallen hulpmiddelen die nog niet voldoende onderzocht zijn op hun effectiviteit, waaronder stoppen-met-rokencapsules, e-sigaretten en zelfhulpboeken. 

STOPPEN MET ROKEN VERGOEDING

Reguliere methodes, zoals nicotinevervangers en medicijnen, worden door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed, mits je deze combineert met deskundige begeleiding of coaching. Deze combinatie wordt door zorgverzekeraars verlangd, omdat de kans op een succesvolle stoppoging het grootst is wanneer je een hulpmiddel gebruikt en daarnaast deskundige begeleiding ontvangt. Één keer per jaar gaat de vergoeding niet ten koste van jouw eigen risico en wordt de stoppen-met-rokenzorg in veel gevallen volledig vergoed. Voor alternatieve methodes is er geen vergoeding mogelijk vanuit de basisverzekering, maar kan dit in sommige gevallen wel worden vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent voor alternatieve geneeswijzen.

REGULIERE HULPMIDDELEN

Onder reguliere hulpmiddelen vallen nicotinevervangers en medicijnen. Er zijn hiervan verschillende soorten.

Nicotinevervangers

Met nicotinevervangers krijg je de nicotine die je normaal via het roken binnenkrijgt op een andere manier binnen. Je hebt hierdoor minder of geen last van ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken. Na een periode van enkele weken bouw je de nicotinevervangers geleidelijk af. Er zijn verschillende soorten nicotinevervangers: nicotinepleisters, nicotinekauwgom, nicotinespray, nicotineinhaler, nicotinezuigtabletten en nicotinesmelttabletten. 

Medicijnen

Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je minder behoefte hebt om te roken en kunnen daarnaast ontwenningsverschijnselen verminderen. Wees er wel bewust van dat deze medicijnen bijwerkingen hebben. Een doktersrecept is daarom nodig. Er zijn verschillende soorten erkende medicijnen, waaronder Nortriptyline, Zyban en Champix, maar er zijn ook medicijnen die niet erkend worden in Nederland, zoals Tabex.

ALTERNATIEVE HULPMIDDELEN

Naast de reguliere hulpmiddelen die je ondersteunen bij het stoppen met roken die bewezen effectief zijn, zijn er ook alternatieve hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen zijn niet wetenschappelijk bewezen maar kunnen voor sommige mensen wel effectief zijn bij het stoppen met roken.  Alternatieve hulpmiddelen worden niet vergoed vanuit het basispakket. In sommige gevallen is er echter wel een vergoeding via de zorgverzekeraar mogelijk bij een aanvullend pakket.

Alternatieve stoppen-met-rokencapsules 

Als alternatief voor farmaceutische hulpmiddelen zijn er stoppen-met-rokencapsules, samengesteld uit een aantal geneeskrachtige kruiden. Deze capsules hebben geen bijwerkingen en zijn daarom zonder doktersrecept verkrijgbaar.

E-sigaret 

Met een e-sigaret kan de verslaving langzaam afgebouwd worden. Zo kun je de hoeveelheid nicotine die je inademt door het dampen verminderen. Hierdoor kun je minder last krijgen van de lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken. Er is echter nog weinig onderzoek naar dit mogelijke hulpmiddel gedaan. Zo zijn er discussies over de mogelijke schadelijke gevolgen, maar hier is nog onvoldoende over bekend.

Zelfhulpboeken

Er zijn veel boeken geschreven over stoppen met roken. Literatuur kan helpen bij het stoppen met roken, doordat het je meer uitleg geeft over de verslaving en jouw manieren kan voorleggen om hier vanaf te komen. Zo is er het bekende boek geschreven door Allen Carr, maar zijn er ook andere boeken die methodes beschrijven om te stoppen met roken.

Stoppen met roken apps

Stoppen met roken kan ook met behulp van bepaalde apps. Deze geven bijvoorbeeld aan hoe lang je al gestopt bent, wat dit met jouw lichaam doet en hoeveel geld je al bespaart hebt met het stoppen met roken. 

MEER INFORMATIE OVER HULPMIDDELEN?

Onze telefonische stopadviseurs kunnen jou meer informatie geven over hulpmiddelen bij het stoppen met roken. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie kunnen zij jou adviseren over welk hulpmiddel (of stopmethode) het beste bij jou past. Daarnaast kunnen zij je meer vertellen over vergoedingen via de zorgverzekeraar. Meld je nu aan voor een vrijblijvend en kosteloos stopadvies.

 Ik wil telefonisch stopadvies!

Hulp nodig? Bel!

088-5006600
Stoppen met roken
Hulplijn