Stoppen Met Roken Stopmethodes Keurmerk

E-sigaret

Naast nicotinevervangers en medicijnen zijn er ook andere, alternatieve hulpmiddelen bij het stoppen met roken, zoals de e-sigaret. De werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen, maar stoppers kunnen er wel baat bij hebben. Een vergoeding via de zorgverzekeraar is niet mogelijk voor deze hulpmiddelen.

Wat is een elektronische sigaret?

E-sigaretten zijn elektronische apparaten die een sigaret nabootsen. Ze bevatten een vloeistof die wordt verhit en waarvan de damp wordt ingeademd. In tegenstelling tot de gewone sigaret bevat de e-sigaret geen tabak. Giftige verbrandingsproducten uit sigaretten, zoals teer en koolmonoxide, adem je tijdens het dampen niet in.

Hoe wordt de e-sigaret gebruikt als hulpmiddel bij het stoppen met roken?

De e-sigaret wordt door sommige rokers gebruikt om het roken af te bouwen. De hoeveelheid nicotine die je inademt kan je met de elektronische sigaret namelijk langzaam afbouwen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Roken is echter niet alleen een lichamelijke verslaving, maar ook een mentale verslaving en een gewoonte. Deze onderdelen van een tabaksverslaving gaan niet zomaar weg door over te stappen naar een e-sigaret.

De effectiviteit van dit hulpmiddel bij het stoppen met roken is nog volop in discussie. Daarnaast zijn de gezondheidsrisico’s en gevolgen voor de gezondheid van e-sigaretten nog niet voldoende onderzocht.

Stoppen met roken met behulp van de e-sigaret?

Zou je graag een alternatief hulpmiddel, zoals de e-sigaret, gebruiken bij het stoppen met roken? Onze telefonische stopadviseurs kunnen jou over alle mogelijke hulpmiddelen en stopmethodes (zowel regulier als alternatief) informeren en adviseren. Schrijf je hier in voor een kosteloos stopadvies.

Ik wil graag gratis advies