Medicijnen

Vanaf de jaren zestig bleek als neveneffect bij het gebruik van bepaalde medicijnen dat mensen geen zin meer hadden in sigaretten of dat de sigaret hen niet meer smaakte. Naderhand werden deze medicijnen ook geregistreerd en gebruikt als hulpmiddel bij het stoppen met roken. De genoemde medicijnen zijn Zyban en Nortriptyline.

In Nederland worden beide medicijnen nog steeds gebruikt bij stoppen-met-roken programma’s. Naderhand is daar het middel Champix bijgekomen. Champix is speciaal ontwikkeld met het doel rokers te ondersteunen.

Nortrilen (Nortriptyline©)

Nortriptyline, met de werkzame stof Nortrilen, is een antidepressivum dat al vanaf 1963 op de markt is. Het is niet officieel geregistreerd als hulpmiddel bij het stoppen met roken, maar blijkt hiervoor wel effectief. Het middel heeft zeer waarschijnlijk invloed op het serotoninegehalte. Serotonine is een neurotransmitter die een rol speelt bij verslavingen.

Het middel mag niet gebruikt worden na een hartinfarct of gedurende de zwangerschap. Men begint met Nortriptyline 7 á 8 dagen voorafgaand aan het stoppen met roken. Het programma duurt 7-12 weken.

Nortriptyline behoort tot de goedkoopste medicijnen om te stoppen met roken, zelfs veel goedkoper dan nicotinevervangers. Als je het gebruik overweegt, zal je naar een gespecialiseerde stoppen-met-roken organisatie of naar je huisarts moeten gaan voor een recept.

Beoordelingen tot nu toe over Nortriptyline

nortrilen Overall rating: 2 out of 5 based on 2 reviews.

★☆☆☆☆
1 5 1
Kreeg vreselijke nachtmerries en constipatie. Na een paar weken weer afgebouwd, nu rook ik nog een paar sigaretten per dag. Mijn doel is om over een maand gestopt te zijn. Afrader.

★★★☆☆
3 5 1
Stoppen met roken met Nortrilen vergroot de kans dat men blijvend stopt met roken, omdat Nortrilen helpt de ontwenningsverschijnselen te onderdruken. Veel goedkoper dan Champix of Zyban
Lees alle reviews Nortrilen
Heb je zelf ervaring met Nortrilen? Deel je ervaring.

Bupropion (Zyban©)

Bupropion is de werkzame stof, Zyban is de bekendste merknaam. Het is een selectieve remmer van de heropname van noradrenaline en dopamine. Oorspronkelijk is het een antidepressivum. Het precieze werkingsmechanisme bij stoppen met roken is onbekend, maar gebruikers van dit antidepressivum stopten vaak spontaan met roken.

Beoordelingen tot nu toe over Zyban

zyban Overall rating: 2.5 out of 5 based on 2 reviews.

★★★★☆
4 5 1
Vier jaar geleden ben ik met volle tevredenheid gestopt met roken dmv Zyban. Anderhalf jaar geleden weer aan het roken gekomen en meteen weer Zyban gebruikt. Beide keren ben ik gestopt met mijn eigen medicatie tegen depressie. De eerste keer ging moeiteloos, alsof ik een pepermuntje slikte. Geen bijwerkingen en op de 14de dag gestopt. Helaas ging het de tweede keer in precies dezelfde omstandigheden helemaal mis! Ik voelde me angstig, ziek en erg depressief en moest ermee stoppen. Toch wil ik het nog een keer proberen., maar ik zie er nu erg tegenop. Vreemd hoe een medicijn ineens zo anders kan "werken" Toch geef ik de moed niet op, ik weet immers dat het kan! Mijn mening (sterretjes) is gebaseerd op de eerste keer.

★☆☆☆☆
1 5 1
Ik heb Zyban 10 jaar geleden gebruikt. Maar ben na een week gestopt omdat ik de bijwerkingen te ernstig vond. Ik had een suf gevoel en mijn bewegingen waren vertraagd!
Lees alle reviews over Zyban
Heb je zelf ervaring met Zyban? Deel je ervaring.

Contra-indicaties voor bupropion zijn: zwangerschap, epilepsie, eetstoornissen of manische depressiviteit. Men begint met bupropion 7 tot 14 dagen voorafgaand aan het stoppen om een juiste bloedspiegel te krijgen. De behandeling duurt 7 tot 9 weken.

Varenicline (Champix©)

In 2007 is het middel Champix op de Nederlandse markt geïntroduceerd. De werkzame stof is Varenicline. Het neemt in de hersenen de plaats in van nicotine op de alfa-4-beta-2-receptor, een van de belangrijkste nicotinereceptoren die zorgt voor de bevredigende effecten van nicotine.

Het effect van de behandeling is dat de hunkering naar de sigaret verdwijnt. Ook smaakt de sigaret minder goed als men toch gaat roken en verdwijnt de bevrediging van het roken.

Een contra-indicatie voor Varenicline is zwangerschap.

Gebruik: men begint met Varenicline 7 dagen voorafgaand aan het stoppen. De kuur duurt 12 weken.
Beoordelingen tot nu toe over Champix

champix Overall rating: 3.2 out of 5 based on 8 reviews.

★☆☆☆☆
1 5 1
Ben doodziek geworden van Champix en het hielp mij ook niet. Nu gestopt met Tabex: geen bijwerkingen.

★★★★★
5 5 1
Ik rookte 35 jaar een pakje per dag. Champix is werkelijk een fijne ondersteuning bij het stoppen met roken. Mijn knop ging volledig om na het lezen van Allen Car. Om nog zeker van mijn zaak te zijn (omdat het de eerste keer mislukte) wilde ik alles uit de kast halen om niet meer te hoeven roken. Champix geeft een ontspannen en voldaan gevoel. Wel eerst goed eten en daarna de pil pas nemen om misselijkheid te voorkomen. Ik ben 7 weken gestopt, nog steeds met een gelukkig en bevrijdend gevoel. Soms alleen momentjes dat ik er aan denk, maar niet dat ik iets mis, onvoorstelbaar! Had ik veel eerder moeten weten!!

★★★★☆
4 5 1
Ben nu 16 maanden gestopt met champix heel goed middel, maar je moet het wel willen anders lukt het niet. Dit was mijn 4e poging, wat me nu heeft geholpen is je valkuilen opschrijven en elke keer als je zin krijgt je zelf de vraag stellen of de situatie veranderd als ik een sigaret opsteek. (nee dus) Met het gevolg als ik 1 sigaret opsteek ik al snel een pakje sigaretten heb en het heeft me zoveel moeite gekost eraf te komen. Ik het er niet voor over om ook maar weer 1 sigaret op te steken. Je moet jezelf steeds afvragen wat het je oplevert dat houdt mij sterk en die aantal kilo"s gaan er ook wel weer af.
Lees alle reviews champix
Heb je zelf ervaring met Champix? Geef hier jouw review over Champix.

Bijwerkingen

De 3 medicijnen om te stoppen met roken kennen ook bijwerkingen. Om die reden moeten sommige mensen na enige tijd stoppen met het middel. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, slapeloosheid, dromen, moeheid, duizeligheid, somberheid en een droge mond.

Deze verschijnselen komen niet bij iedereen voor, maar het is toch wel goed te beseffen dat het hier gaat om krachtige medicijnen die niet voor iedereen en onder alle omstandigheden bruikbaar zijn. Om die reden mogen de 3 medicijnen alleen op doktersrecept gebruikt worden als je wilt stoppen met roken.

Een vrijwel altijd veilig alternatief is het werken met nicotinevervangers.

Meer methodes: Persoonlijke coaching | Telefonische coaching | Groepsbehandeling | Lasertherapie
Hulpmiddelen: Nicotinevervangers | Alternatieve stoppen met roken capsule | Lasertherapie en Acupunctuur | E-sigaret

Hulp nodig? Bel!

088-5006600
Stoppen met roken
Hulplijn