Medicijnen

Vanaf de jaren zestig bleek als neveneffect bij het gebruik van bepaalde medicijnen dat mensen geen zin meer hadden in sigaretten of dat de sigaret hen niet meer smaakte. Naderhand werden deze medicijnen ook geregistreerd en gebruikt als hulpmiddel bij het stoppen met roken. De genoemde medicijnen zijn Zyban en Nortriptyline.
In Nederland worden beide medicijnen nog steeds gebruikt bij stoppen-met-roken programma’s. Naderhand is daar het middel Champix bijgekomen. Champix is speciaal ontwikkeld met het doel rokers te ondersteunen.

Nortrilen (Nortriptyline©)

Nortriptyline, met de werkzame stof Nortrilen, is een antidepressivum dat al vanaf 1963 op de markt is. Het is niet officieel geregistreerd als hulpmiddel bij het stoppen met roken, maar blijkt hiervoor wel effectief. Het middel heeft zeer waarschijnlijk invloed op het serotoninegehalte. Serotonine is een neurotransmitter die een rol speelt bij verslavingen.
Het middel mag niet gebruikt worden na een hartinfarct of gedurende de zwangerschap. Men begint met Nortriptyline 7 á 8 dagen voorafgaand aan het stoppen met roken. Het programma duurt 7-12 weken.
Nortriptyline behoort tot de goedkoopste medicijnen om te stoppen met roken, zelfs veel goedkoper dan nicotinevervangers. Als je het gebruik overweegt, zal je naar een gespecialiseerde stoppen-met-roken organisatie of naar je huisarts moeten gaan voor een recept.

Bupropion (Zyban©)

Bupropion is de werkzame stof, Zyban is de bekendste merknaam. Het is een selectieve remmer van de heropname van noradrenaline en dopamine. Oorspronkelijk is het een antidepressivum. Het precieze werkingsmechanisme bij stoppen met roken is onbekend, maar gebruikers van dit antidepressivum stopten vaak spontaan met roken.
Contra-indicaties voor bupropion zijn: zwangerschap, epilepsie, eetstoornissen of manische depressiviteit. Men begint met bupropion 7 tot 14 dagen voorafgaand aan het stoppen om een juiste bloedspiegel te krijgen. De behandeling duurt 7 tot 9 weken.

Varenicline (Champix©)

In 2007 is het middel Champix op de Nederlandse markt geïntroduceerd. De werkzame stof is Varenicline. Het neemt in de hersenen de plaats in van nicotine op de alfa-4-beta-2-receptor, een van de belangrijkste nicotinereceptoren die zorgt voor de bevredigende effecten van nicotine.
Het effect van de behandeling is dat de hunkering naar de sigaret verdwijnt. Ook smaakt de sigaret minder goed als men toch gaat roken en verdwijnt de bevrediging van het roken.
Een contra-indicatie voor Varenicline is zwangerschap.
Gebruik: men begint met Varenicline 7 dagen voorafgaand aan het stoppen. De kuur duurt 12 weken.

Bijwerkingen

De 3 medicijnen om te stoppen met roken kennen ook bijwerkingen. Om die reden moeten sommige mensen na enige tijd stoppen met het middel. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, slapeloosheid, dromen, moeheid, duizeligheid, somberheid en een droge mond.
Deze verschijnselen komen niet bij iedereen voor, maar het is toch wel goed te beseffen dat het hier gaat om krachtige medicijnen die niet voor iedereen en onder alle omstandigheden bruikbaar zijn. Om die reden mogen de 3 medicijnen alleen op doktersrecept gebruikt worden als je wilt stoppen met roken.
Een vrijwel altijd veilig alternatief is het werken met nicotinevervangers.

Cytisine (Tabex©)

Een ander hulpmiddel om te stoppen met roken is Tabex, dit middel heeft een werking vergelijkbaar met Champix. Het middel komt uit Oost-Europa en is daar veel in gebruik. Uit onderzoek blijkt het een goed werkend middel te zijn, maar dit is in Nederland nog steeds niet als dusdanig geregistreerd. Dit betekent dat Nederlandse huisartsen Tabex niet voorschrijven. Gebruik van medicijnen in combinatie met andere medicatie kan risico’s met zich meebrengen. Een huisarts controleert altijd of deze combinaties veilig zijn, bij Tabex is dit niet het geval. Het is ook niet mogelijk om een vergoeding voor Tabex te krijgen. De veiligheid van gebruik van Tabex is in Nederland niet gegarandeerd.

Stichting Stop Bewust is voorstander van veilig en verantwoord gebruik van medicatie, die garantie kan niet worden gegeven bij Tabex.

 

Meer methodes: Persoonlijke coaching | Telefonische coaching | Groepsbehandeling | Lasertherapie
Hulpmiddelen: Nicotinevervangers | Alternatieve stoppen met roken capsule | Lasertherapie en Acupunctuur | E-sigaret

Hulp nodig? Bel!

088-5006600
Stoppen met roken
Hulplijn