Stoppen Met Roken Stopmethodes Keurmerk

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen de trek in sigaretten verminderen en ervoor zorgen dat deze niet meer lekker smaken. Daarnaast kunnen stoppen-met-rokenmedicijnen ervoor zorgen dat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen. Ze kunnen worden gebruikt bij een stoppen-met-rokenprogramma: in combinatie met professionele begeleiding van een coach.

Er zijn drie verschillende erkende medicijnen voor het stoppen met roken:

  • Notrilen (Nortriptyline©)
  • Bupropion (Zyban©)
  • Varenicline (Champix©) – Dit medicijn is niet langer leverbaar. Meer informatie.

VERGOEDING VOOR MEDICIJNEN

Erkende medicijnen worden in combinatie met professionele coaching vergoed door de zorgverzekeraar. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. Een volledige vergoeding is soms mogelijk. Wetenschappelijk bewezen en goedgekeurde medicijnen worden voor maximaal drie maanden vergoed.

VARENICLINE (CHAMPIX©) – niet langer leverbaar

In 2007 is het middel Champix op de Nederlandse markt geïntroduceerd. De werkzame stof is Varenicline. Het neemt in de hersenen de plaats in van nicotine op de alfa-4-beta-2-receptor, een van de belangrijkste nicotinereceptoren die zorgt voor de bevredigende effecten van nicotine.

Het effect van het gebruik is dat de hunkering naar de sigaret verdwijnt. Gebruikers hebben hierdoor niet meer de behoefte om te roken. Ook smaakt de sigaret minder goed als men toch gaat roken en verdwijnt de bevrediging van het roken.
Het medicijn wordt 7 dagen voorafgaand aan het stoppen met roken gebruikt. De kuur duurt vervolgens 12 weken.
Champix kan niet worden gebruikt tijdens een zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft.

NORTRILEN (NORTRIPTYLINE©)

Nortriptyline, met de werkzame stof Nortrilen, is een antidepressivum dat al vanaf 1963 op de markt is. Het is niet bekend waarom dit medicijn effectief is als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Waarschijnlijk heeft het middel invloed op het serotoninegehalte. Serotonine is een neurotransmitter die een rol speelt bij verslavingen. Dit medicijn vermindert de behoefte aan het roken en zorgt voor minder last van ontwenningsverschijnselen.

Gebruik van Nortriptyline begint 7 á 8 dagen voorafgaand aan het stoppen met roken. Het programma duurt vervolgens 7-12 weken. Nortriptyline mag niet gebruikt worden na een hartinfarct of gedurende de zwangerschap.

BUPROPION (ZYBAN©)

Bupropion is de werkzame stof, Zyban is de bekendste merknaam van dit medicijn. Bupropion is een selectieve remmer van de heropname van noradrenaline en dopamine. Oorspronkelijk is het een antidepressivum. Het precieze werkingsmechanisme bij stoppen met roken is onbekend, maar gebruikers van dit antidepressivum stopten vaak spontaan met roken. Dit medicijn vermindert de behoefte aan roken en de ontwenningsverschijnselen die men bij het stoppen met roken ervaart.

Men begint met bupropion 7 tot 14 dagen voorafgaand aan het stoppen om een juiste bloedspiegel te krijgen. De behandeling duurt 7 tot 9 weken. Dit medicijn kan niet worden gebruikt tijdens een zwangerschap en bij epilepsie, eetstoornissen of manische depressiviteit.

BIJWERKINGEN

Het is belangrijk om te weten dat de drie medicijnen ook bijwerkingen kennen. Medicijngebruik is nooit zonder risico. Stoppen-met-rokenmedicijnen zijn daarom niet voor iedereen geschikt.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, slapeloosheid, heftig dromen, vermoeidheid, duizeligheid, somberheid en een droge mond. Deze verschijnselen komen niet bij iedereen voor. Toch is het goed om te beseffen dat het gaat om krachtige medicijnen die niet voor iedereen en onder alle omstandigheden bruikbaar zijn. Om die reden mogen de drie medicijnen alleen op doktersrecept gebruikt worden als je wilt stoppen met roken.

ALTERNATIEF HULPMIDDEL: CYTISINE (TABEX©)

Een ander, alternatief hulpmiddel om te stoppen met roken is Tabex. Dit middel heeft een werking vergelijkbaar met Champix. Het middel komt uit Oost-Europa en is daar veel in gebruik. Uit onderzoek blijkt het een goed werkend middel te zijn, maar dit is in Nederland niet als dusdanig geregistreerd. Dit betekent dat Nederlandse huisartsen Tabex niet voorschrijven. Gebruik van medicijnen in combinatie met andere medicatie kan risico’s met zich meebrengen. Een huisarts controleert altijd of deze combinaties veilig zijn. Bij Tabex is dit niet het geval. Het is ook niet mogelijk om een vergoeding voor dit medicijn te krijgen. De veiligheid van gebruik van Tabex is in Nederland niet gegarandeerd.

Stichting Stop Bewust is voorstander van veilig en verantwoord gebruik van medicatie, die garantie kan niet worden gegeven bij Tabex.

STOPPEN MET ROKEN MET BEHULP VAN MEDICIJNEN?

Zou je graag een medicijn gebruiken bij het stoppen met roken? Onze telefonische stopadviseurs kunnen jou hierover informeren en adviseren. Ze kunnen je daarnaast meer vertellen over de mogelijkheden voor een vergoeding via de zorgverzekeraar. Ook voor informatie over andere hulpmiddelen en stopmethodes kan je bij ons terecht. Schrijf je hier in voor een kosteloos stopadvies.

Ik wil graag gratis advies