Nicotinevervangers

De naam zegt het al: deze middelen zorgen ervoor dat de nicotine die je normaal via het inhaleren van tabaksrook binnen krijgt, nu op een andere manier aan het lichaam blijft toedienen. Hierdoor blijven vervelende ontwenningsverschijnselen achterwege of beperkt en kan je rustig werken aan het leren leven zonder sigaret (lees ook: pijp, sigaar, shag!). Wanneer je dat een tijdje volgehouden hebt, bijvoorbeeld een week of 8, kan je de nicotinevervangers geleidelijk afbouwen.
Je kan gebruik maken van 3 soorten nicotinevervangende middelen:

Nicotinepleisters

Het voordeel van pleisters is dat ze zorgen voor een geregelde afgifte van nicotine aan het lichaam. Je hoeft daardoor niet bang te zijn voor een plotseling nicotinetekort. Pleisters helpen voor de meeste mensen goed. Alleen als je allergisch bent voor pleisters is het gebruik af te raden. Ook voor mensen die slechts af en toe roken, mensen jonger dan 18 jaar en mensen die borstvoeding geven is de nicotinepleister niet geschikt.

Afhankelijk van hoeveel je rookt, kan je zware (21 mg), middelzware (14 mg) of lichte (7 mg) pleisters gebruiken. Gedurende de laatste paar weken van de kuur kan je terugschakelen naar een lichtere pleister.

Nicotinekauwgom

Nicotinekauwgom is gewone kauwgom waar nicotine aan toegevoegd is. Door te kauwen geeft de kauwgom nicotine af aan het lichaam waardoor de trek in een sigaret minder zal worden. Het grote voordeel aan nicotinekauwgom is dat jij zelf de controle hebt over de hoeveelheid nicotine die je lichaam binnen krijgt. Niet alleen is nicotinekauwgom in verschillende sterktes verkrijgbaar, maar ook door vaker of minder vaak te kauwen bepaal jij zelf hoeveel nicotine de kauwgom afgeeft. Hierdoor kan je de nicotinebehoefte langzaam afbouwen. Nicotinekauwgom is meestal in twee sterktes verkrijgbaar, twee en vier milligram. Nicotinekauwgom is echter niet voor iedereen geschikt. Er zijn enkele situaties of omstandigheden waarbij nicotinekauwgom niet aan te raden is:

  • Ontstekingen in de mond, darmen of slokdarm
  • Het geven van borstvoeding
  • Hartritmestoornissen
  • Onlangs een beroerte of hartinfarct gehad hebben
  • Allergie voor nicotine of andere stoffen

Zuigtabletjes en microtabs

De zuigtabletjes zijn er om op te zuigen, de microtabs zijn kleine tabletjes die je onder de tong legt en die vanzelf oplossen. De werking is hetzelfde als die van de kauwgom.

Nicotine inhaler

Een relatieve nieuwkomer op de markt van de nicotinevervangers is de inhaler. Dit is een soort pijpje waar men trekjes van kan nemen wanneer men behoefte heeft aan nicotine. De inhaler is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben met het loslaten van het hand-mond ritueel.

Meer methodes: Persoonlijke coaching | Telefonische coaching | Groepsbehandeling | Lasertherapie
Hulpmiddelen: Medicijnen | Alternatieve stoppen met roken capsule | Lasertherapie en Acupunctuur | E-sigaret

Hulp nodig? Bel!

088-5006600
Stoppen met roken
Hulplijn