Stoppen met roken tips

Op basis van onze jarenlange ervaring en expertise geven we je 10 tips om jouw stoppoging een succes te maken. We geven zowel tips voor voorbereiding, motivatie, volhouden en moeilijke momenten. Wil je graag persoonlijke tips ontvangen en info over de mogelijkheden voor hulp? De telefonische stopadviseurs helpen je graag.

Zet de eerste stap

De beste stoptips stoppen met roken
Redenen om te stoppen met roken

Tip 1: kies een goede stopdatum

Kies bewust een goede dag om te stoppen. Bedenk zelf wat het beste moment is. Dat is voor iedereen verschillend! Plan jouw stopdatum niet te ver vooruit, maar ook niet te dichtbij. Zo heb je genoeg tijd hebt om je voor te bereiden en voorkom je dat je het stoppen gaat uitstellen.

Tip 2: werk aan je voorbereiding

Bereid je goed voor op de stoppoging. Plan je stopdatum, vertel dierbaren dat je gaat stoppen en bedenk hoe je de stoppoging aan gaat pakken.

Tip 3: haal tabakswaar uit huis

Zorg dat je geen rookwaar meer in huis hebt op de stopdag. Gooi het restant aan shag of sigaretten de avond van tevoren in de vuilcontainer. Zolang er nog iets in huis is wat je op kunt roken, kan je in de verleiding kunnen komen om dat ook te gaan doen. Ook asbakken en aanstekers kunnen je in verleiding brengen om te gaan roken, dus haal ook deze uit huis.

Tip 4: denk na over je redenen

Denk goed na wat de redenen zijn dat je wilt stoppen. Schrijf deze op! Op moeilijke momenten kan je die weer terughalen. Dat zal je motiveren om het vol te houden.

Tip 5: vraag telefonisch stopadvies aan

Zorg dat je goed geïnformeerd bent over wat stoppen met roken inhoudt. Wat staat je te wachten wanneer je stopt? En hoe zorg je dat jouw stoppoging succesvol is? De stopadviseurs van Stichting Stop Bewust informeren je hier graag over!

Tip 6: onderschat de moeilijke momenten niet

Onderschat de moeilijke momenten en valkuilen niet. Je zal vast en zeker moeilijke momenten hebben en je kan er beter van tevoren over nadenken wat je dan gaat doen! Breng de belangrijkste risicosituaties in beeld en bepaal hoe je ervoor gaat zorgen dat je niet toegeeft aan de verleiding.

Waarom telefonisch stopadvies?

  • Goede informatie over succesvol stoppen met roken

  • Persoonlijk advies over hulpmiddelen en stopmethode

  • Samen kijken naar vergoeding via de zorgverzekeraar

Hulpmiddelen stoppen met roken tips

Tip 7: maak gebruik van hulp

Als je meer dan 10 sigaretten per dag rookt, is de kans groot dat je te maken krijgt met ontwenningsverschijnselen. Een hulpmiddel kan dit verminderen of onderdrukken.

Tip 8: vier je mijlpalen

Deel het grote doel “stoppen met roken” op in een aantal subdoelen. Iedere periode is een nieuwe mijlpaal. Sta hierbij stil en vier je successen! Dit houdt je namelijk gemotiveerd. Na het bereiken van een mijlpaal kan je gaan focussen op de volgende. De eerste herkenbare mijlpaal is bijvoorbeeld 1 week niet roken. Daarna 2 weken, een maand, 3 maanden, een half jaar en een jaar. Je mag trots zijn op jouw mijlpalen!

Tip 9: ga door na een terugval

Mocht je toch een keer bezwijken en op een onbewaakt moment een sigaret gaan roken, denk dan niet dat alles al verloren is. Zie het als een leermoment en ga gewoon verder met stoppen. Sta hier wel even bij stil: waar kwam de terugval door? Was je bijvoorbeeld op een feest en had je wat gedronken? Misschien moet je dan bij het volgende feestje dat biertje laten staan zodat je de verleiding van een sigaret ook beter kan weerstaan.

Tip 10: beweeg en eet gezond

Snoep verstandig! Om gewichtstoename te voorkomen is het belangrijk dat je het roken niet gaat vervangen met snacken. Kijk uit met tussendoortjes met veel calorieën zoals gevulde koeken, chips, pinda’s en dergelijke. Neem liever wat snoeptomaatjes, stukjes komkommer of een paar worteltjes.

Wat is de beste stopmethode voor mij?

Het is belangrijk dat je een stopmethode kiest die het beste werkt voor jou. Stichting Stop Bewust is opgericht om jou hierbij te helpen. Via de knop hieronder vraag je een telefonisch adviesgesprek aan. Dit is geheel kosteloos.

JA, GEEF MIJ ADVIES

Stoppen met roken en conditie