Reguliere of alternatieve geneeskunde

De reguliere geneeskunde omvat alle geneeskundige behandelingen die onder de medische wetenschap bekend staan als ‘evidence based’. Dit betekent dat de behandelingen wetenschappelijk onderzocht zijn en dat de werking ervan bewezen is. Dat betekent niet dat alle reguliere behandelingen in 100 % van de gevallen werken. Wel dat het percentage “werkzaamheid” bekend is.

Alternatieve geneeskunde is de verzameling behandelingen die vaak nog onvoldoende onderzocht zijn en die vaak afkomstig zijn uit andere culturen. Zo is veel alternatieve geneeskunde afkomstig uit het Oosten, zoals bijvoorbeeld de acupunctuur van oorsprong uit China afkomstig is.

Wanneer een behandeling ‘alternatief’ wordt genoemd, wil dat niet zeggen dat de behandeling niet werkzaam zou zijn. Het is alleen nog niet of te weinig wetenschappelijk onderzocht of dat zo is.

Reguliere Zorg.

Er zijn diverse behandelmethoden voorhanden in de reguliere stoppen-met-rokenzorg. In Nederland worden in ieder geval de volgende methoden gezien als goede zorg:

  • Persoonlijke coaching
  • Telefonische coaching
  • Groepsbehandeling

Persoonlijke Coaching

Bij persoonlijke coaching krijgt u een aantal gesprekken met een ervaren stoppen-met-roken coach. In het eerste consult wordt het behandelplan vastgesteld en indien van toepassing medicatie of een ander hulpmiddel besproken. Na het eerste consult maakt u zelf een zogenaamd stopplan. In het stopplan wordt vastgelegd hoe u de stopdag en de dagen daarna gaat aanpakken. In het tweede consult wordt uw stopplan besproken en beoordeeld, er worden eventuele barrières besproken en er wordt een stopafspraak gemaakt. Na de stopdatum volgen nog twee nazorgconsulten waarin u geholpen wordt bij het volhouden van uw stoppoging.

Telefonische Coaching

Als u begeleid wilt worden zonder daarvoor de deur uit te hoeven gaan, dan kan dat met Telefonische Coaching. Bij deze behandelvorm wordt u op afgesproken tijden door een coach gebeld en telefonisch begeleid in 6 of 7 consulten. De consulten zijn verdeeld over een periode van 2 á 3 maanden. Het eerste gesprek met de telefonische coach is het intakegesprek. Het is meestal wat langer van duur dan de overige gesprekken. In het eerste consult wordt ook het behandelplan vastgesteld en indien van toepassing medicatie of een ander hulpmiddel besproken. Na het eerste consult maakt u zelf een zogenaamd stopplan. In het stopplan wordt vastgelegd hoe u de stopdag en de dagen daarna gaat aanpakken. In het tweede consult wordt uw stopplan besproken en beoordeeld, er worden eventuele barrières besproken, en er wordt een stopafspraak gemaakt. Na de stopdatum wordt u in de nazorgconsulten begeleid bij alle verdere fases van het stopproces.

Groepsbehandeling

In Nederland kennen we de door STIVORO ontwikkelde “Pakje Kans”– training. Dit is een uitgebreide behandelmethode waarbij men samen met andere stoppers groepsgewijs stopt. Het traject bestaat uit negen bijeenkomsten van anderhalf uur.

Tijdens de bijeenkomsten worden er bepaalde thema’s behandeld die voor iedere stopper van belang zijn. Daarnaast is er ruimte voor uitwisseling van ervaringen onderling.

De bedoeling is dat de groepsleden uiterlijk na de derde bijeenkomst daadwerkelijk stoppen met roken.

Alternatieve Zorg

Er zijn in Nederland een aantal alternatieve behandelingsmethoden voorhanden. We geven een korte samenvatting van de meest bekende.

Acupunctuur

Tijdens een acupunctuurbehandeling worden acupunctuurpunten op het lichaam, meestal op de oorschelp, gestimuleerd met behulp van kleine naaldjes. Gebruikelijk is het dat de naaldjes na de behandeling verwijderd worden, maar soms ook blijven ze nog een tijdje zitten, al dan niet met een pleistertje eromheen. Via de acupunctuurpunten worden zogenaamde meridiaanlijnen gestimuleerd die in contact staan met de organen in het lichaam.

Laserbehandeling

Bij een laser behandeling om te stoppen met roken stimuleert de lasertherapeut de acupunctuurpunten op uw lichaam door middel van een pijnloze lichtstraal. De laserbehandeling, aldus de aanbieders, ondersteunt net als de acupunctuurbehandeling uw lichaam om snel geen behoefte meer te hebben aan nicotine en helpt u zo van uw verslaving af. Een enkele keer laseren zou vaak al voldoende ondersteuning bieden om voorgoed te stoppen met roken.

Hypnotherapie

Hypnotherapie werkt met zogenaamde posthypnotische suggestie. U wordt door de hypnotherapeut eerst in een ontspannen toestand gebracht door een verbale instructie waarbij al uw spieren geleidelijk ontspannen. Wanneer u totaal ontspannen bent, raakt u in een soort trance waarin u bevattelijk bent voor boodschappen aan uw onbewuste. De gedachte achter de behandeling is dat deze boodschappen doorwerken ook wanneer u weer wakker bent. Ze helpen u om vanuit een nieuwe onderbewuste attitude geen zin meer te hebben in een sigaret en deze zelfs vies te vinden.

Elektronische sigaret een oplossing?

Het is geen behandelmethode, maar toch bespreken we hem hier kort omdat er de laatste tijd veel over te doen is: de elektronische sigaret ofwel E-sigaret. De gebruikers van deze tabaksvervanger worden dampers of vapers genoemd. Sommigen beschouwen de E-sigaret als dé oplossing voor tabaksverslaving, anderen beweren dat het een geschikt middel is om het roken af te leren, maar is dat ook zo? We zetten een aantal zaken op een rij.

Snelle ontwikkeling

De E-sigaret ontwikkelt zich snel. Eerst was het een wegwerpartikel, iets later opgevolgd door types met vervangbare patronen en ook verschillende smaakjes. De 2e generatie werkte met navulbare patronen. Je koopt er een flesje vloeistof bij en vult zelf je patroon bij. In de derde generatie valt er nog meer te kiezen: de dampervaring is nu helemaal af te stellen op de eigen persoonlijke voorkeur. Temperatuur, dosering van de nicotine en extra smaakjes kan de gebruiker allemaal zelf regelen!

Hoe staat het met de schadelijkheid?

Er is inmiddels aangetoond dat de meeste schadelijke stoffen die in tabak voorkomen, niet of in een veel geringere hoeveelheid voorkomen in de E-sigaret. Dat lijkt goed nieuws, want dan zou de E-sigaret minder ongezond zijn dan een gewone sigaret. Maar of de E-sigaret echt veilig is, wordt betwist. Er komen nog steeds stoffen in voor als propyleenglycol en glycerol die irriterend zijn voor de longen.

Het idee dat de E-sigaret veilig zou zijn, maakt ook de weg vrij voor de jeugd om zich massaal op de E-sigaret te storten. En wanneer een jongere eenmaal begonnen is met dampen, kan dat uiteindelijk weer leiden tot het roken van echte sigaretten of tot een levenslange afhankelijkheid aan nicotine.

Is het een geschikt middel om mee te stoppen?

Het zou een geschikt middel kunnen zijn om de nicotineafhankelijkheid af te bouwen door steeds minder nicotine in de E-sigaret te stoppen. Er zijn echter geen gegevens bekend of deze strategie ook echt werkt. Roken is immers niet alleen een lichamelijke verslaving, het is ook in grote mate een geestelijke verslaving. Door over te stappen op een E-sigaret is die geestelijke verslaving nog lang niet weg! En te vaak hoor je berichten dat de E-sigaret die gebruikt zou worden om van het roken af te komen in een hoekje van een kast eindigt.

Hulp nodig? Bel!

088-5006600
Stoppen met roken
Hulplijn