Gezondheid

Stoppen met roken gezondheid? De risico’s die veroorzaakt worden door tabaksrook kan men het beste begrijpen door te kijken naar de weg die de geïnhaleerde rook door het lichaam aflegt. Die gaat via de mond, de keel en het strottenhoofd door de luchtpijp naar de longen. In de longen vindt opname van zuurstof plaats. Bij een roker wordt de zuurstofopname beperkt door de koolmonoxide in tabaksrook. De beperkte zuurstofopname heeft weer effect op hart en bloedvaten.

Hiermee hebben we de voornaamste gezondheidsrisico’s al aangeduid, hoewel er nog meer zijn.

Mond en keel

Rook komt het eerst in de mond en de keel. Bij rokers die niet inhaleren, zoals veel sigarenrokers, is het ook de enige plek waar de rook komt. Maar ook dat is niet zonder risico, want al wordt er niet geïnhaleerd, de kankerverwekkende bestanddelen van de rook kunnen wel uitwerking hebben op het weefsel in de mond en keel: o.a. de lippen, de tong en het gehemelte. Er kan dan mond- of keelkanker ontstaan.

Strottenhoofd

Vanuit de keel passeert tabaksrook het strottenhoofd waar zich ook o.a. de stembanden bevinden. Tumoren in het strottenhoofd kunnen ertoe leiden dat men het vermogen tot spraak verliest.
Wanneer er sprake is van uitzaaiingen, dan komen deze meestal terecht in de lymfeklieren of in de longen.

Via de luchtpijp naar de longen

Kanker in de luchtpijp (tracheale tumor) komt niet zo vaak voor, maar als het voorkomt dan is dat veel vaker bij rokers dan bij niet-rokers.

Longkanker

Longartsen zouden een rustig bestaan kunnen gaan leiden wanneer er niet meer gerookt zou worden. Van alle sterfgevallen van longkanker wordt 86% veroorzaakt door roken. Giftige stoffen in tabaksrook irriteren de cellen in de longen. Door jarenlange blootstelling aan de schadelijke chemische bestanddelen wordt het genetisch materiaal in de longcellen beschadigd. Hierdoor kan er uiteindelijk wildgroei van cellen ontstaan waardoor tumoren zich kunnen vormen in de longen. Ook kunnen kankercellen in de bloedbaan komen en zich als uitzaaiingen nestelen in andere delen van het lichaam.

Andere vormen van kanker

Behalve bij longkanker bestaat er een door het roken verhoogd risico op een aantal andere vormen van kanker. Zo wordt er in de vakliteratuur gewezen op verhoogde risico’s op blaaskanker, huidkanker, nierkanker en alvleeskanker.

COPD

COPD is de verzamelnaam voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. COPD omvat twee bekende longaandoeningen, te weten longemfyseem en chronische bronchitis. Bij patiënten met longemfyseem zijn de longblaasjes aangetast waardoor ze minder goed zuurstof kunnen opnemen. Hierdoor krijgt de patiënt het benauwd. Bij chronische bronchitis raken de luchtwegen ontstoken waardoor de ademhaling wordt bemoeilijkt.

Astma

Astma wordt niet veroorzaakt door roken. Het is een aangeboren aandoening die echter wel verergert door roken. De klachten kunnen voor een groot deel verdwijnen door te stoppen met roken.

Hart/ en vaatziekten

Nicotine is slecht voor de vaatwanden. Het tast de binnenkant van de bloedvaten aan waardoor er vernauwingen kunnen ontstaan die een vrije doorstroming belemmeren. Dit verklaart waarom rokers vaker last hebben van koude handen of voeten. Daarnaast speelt koolmonoxide een belangrijke rol. De koolmonoxide die vrijkomt bij het verbranden van tabak zet zich vast op de rode bloedlichaampjes. Hierdoor is er minder plaats voor zuurstof om op die rode bloedlichaampjes ´mee te reizen´. Doordat het lichaam minder zuurstof krijgt, moet het hart sneller gaan pompen om toch de gewenste hoeveelheid zuurstof binnen te krijgen. Nicotine verhoogt ook nog eens het adrenalineniveau waardoor er ook een verhoogde hartslag ontstaat. Uiteindelijk kan deze ´turbostand´ van het hart zijn tol gaan eisen.

Overige gezondheidsrisico´s

De risico´s voor de luchtwegen en op hart- en vaatziektes vormen de grootste bedreigingen voor de gezondheid van de roker. Daarnaast zijn er nog de volgende gezondheidsrisico’s bekend:

  • Huidproblemen: rimpels, huidziekten
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Botontkalking en verminderde genezing na breuken
  • Maag/darmziekten: o.a. ziekte van Crohn
  • Kans op complicaties bij diabetes type 1 en type 2
  • Problemen in het mondslijmvlies en tandvlees
  • Risico’s voor het ongeboren kind tijdens de zwangerschap

Hulp nodig? Bel!

088-5006600
Stoppen met roken
Hulplijn