Vergoedingen reguliere zorg

Op het gebied van vergoedingen voor het stoppen met roken is er een onderscheid tussen reguliere zorg en alternatieve zorg. Iedere zorgverzekeraar vergoedt reguliere stoppen-met-rokenzorg vanuit het basispakket. Althans, ze zijn allemaal verplicht deze zorg op één of andere manier toegankelijk te maken voor de bij hun aangesloten rokende patiënten. De zorgverzekeraar is echter vrij om zorg in te kopen zolang het verantwoorde zorg is en de coaches ingeschreven zijn in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Wat wordt in 2020 vergoed voor reguliere zorg om te stoppen met roken?

In het Nationaal Preventie Akkoord van 2020 is vastgelegd dat zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening mogen brengen bij reguliere stoppen-met-roken programma’s. Dit betekent dat stoppen met roken zorg één keer per jaar volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

De vergoeding geldt alleen voor bewezen effectieve stopmethodes en hulpmiddelen:

Let op! Medicatie wordt alleen vergoed wanneer het wordt gecombineerd met begeleiding en daarmee onderdeel is van het stoppen-met-roken programma.

Wat wordt vergoed bij alternatieve zorg als je wilt stoppen met roken?

Stoppen met roken hulpmiddelen die niet effectief bewezen zijn, worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voorbeelden van alternatieve hulpmiddelen zijn: lasertherapie en acupunctuur en kruidentabletten. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan kom je mogelijk wel in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding.

Wil je meer informatie over de vergoeding van stoppen-met-roken hulp? Klik dan op de knop onder aan de pagina.

Als je nog verdere vragen hebt over vergoedingen als je wilt stoppen met roken, bel dan gerust met Stichting Stop Bewust.