roken
gepubliceerd
5 maart, 2018
leestijd
3 minuten
delen

Roken Wereldwijd

Columbus ontdekte in 1492 niet alleen Amerika, maar ook de tabaksplant. De oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent hadden toen al een lange historie van tabaksconsumptie achter de rug. De Indianen gebruikten tabak waarschijnlijk al duizenden jaren voor religieuze en medische doeleinden. Aan tabak werd een geneeskrachtige werking toegekend. Het werd gebruikt om wonden te genezen en ook om pijn te bestrijden. Van het kauwen van tabaksbladeren werd verwacht dat het verlichting bracht bij kiespijn. Het Roken van tabak gebeurde vooral ritueel. In 1518 zijn er tabaksplanten vanuit Amerika naar Europa meegenomen. In Spanje en Portugal begon men met het verbouwen van tabak. De toenmalige Franse Ambassadeur in Portugal stuurde tabaksbladeren naar de Franse Koningin als middel tegen hoofd pijn. Ondertussen kwamen ook de Engelsen in Noord Amerika met tabak in aanraking en werd het gebruik van tabak ook bekend in Noord Europa. Het werd gepruimd, gesnoven of in een pijp gerookt.

In aanvang was het pijproken en wat later ook het sigaarroken toch vooral iets voor de rijken. Na de uitvinding in 1881 van de sigarettenmachine was massaproductie mogelijk en nam het roken van vooral sigaretten een hoge vlucht. In de vijftiger en begin zestiger jaren was het aantal rokers in Nederland toegenomen tot 60% van de volwassen bevolking. 90% van de mannen en 30% van de vrouwen rookte toen. Eind vijftigerjaren kwam in Nederland de voorlichting over de gezondheidsrisico’s van het roken op gang. De gezondheidsrisico’s van het roken werden bekend. Toch nam het aantal vrouwelijke rokers echter nog enige tijd toe. 1970 rookte meer dan 40% van de vrouwen. Daarna is het gestaag voor beide seksen gedaald. Nu rookt in Nederland nog 24% van de bevolking, ouder dan15 jaar.

De Nederlandse rokers staan zeker niet alleen. Wereldwijd zijn er 1,2 miljard rokers. Samen roken zij dagelijks 9 miljard sigaretten. Exclusief China, waar de markt door de staat is gemonopoliseerd, domineren vijf grote bedrijven de wereldwijde tabakshandel – Philip Morris International (PMI), British American Tobacco, Japan Tobacco, Imperial Brands en Altria (de voormalige Amerikaanse activa van PMI). Philip Morris, British American Tobacco en Japan Tobacco International. Samen goed voor een jaarlijkse omzet $ 150.000.000.000, met een totale winst van meer dan 27 miljard dollar. En hoewel in de westerse landen het aantal rokers afneemt, zijn de vooruitzichten voor de grote drie wereldwijd uitstekend. In bijna alle ontwikkelingslanden neemt het roken toe. Er is nog steeds een jaarlijkse groei in de omzetten. Door de toename in nog veel landen van rokers en het verdringen van de kleine lokale merken. Als de huidige trend doorzet, zal het aantal rokers wereldwijd toenemen.

Jaarlijks sterven ruim 5 miljoen mensen aan hun tabaksverslaving. Indien wereldwijd de huidige trend niet omgebogen wordt, zijn dat er in 2030 zo’n 7 miljoen, waarvan meer dan 80% leeft in de ontwikkelingslanden. Maar toch ook een deel in Nederland. Nu overlijden er in Nederland jaarlijks 20.000 mensen als gevolg van het roken van tabak. De meesten hiervan overlijden door longkanker, gevolgd door COPD, hart- en vaatziekten en andere vormen van kanker.

Rokers hebben 50% kans voortijdig door een aan roken gerelateerde ziekte te overlijden. Oud STIVORO directeur Trudie Prins zei altijd: ”Russisch roulette geeft een betere kans om te overleven”.

Met zo’n hoog overlijdensrisico vraag je je af: Waarom roken? Waarom beginnen? Waarom blijven roken als je beseft dat het ten kosten gaat van je gezondheid. Waarom de tabaksfabrikant zijn grote winsten gunnen met de verkoop van een product dat weliswaar legaal is maar dat bij gebruik vele giftige stoffen, in het lichaam brengt. Veel van deze giftige stoffen ontstaan door verbranding van de door de fabrikant moedwillige toegevoegde stoffen. Elk ander consumptie product dat bij gebruik zoveel giftige stoffen laat vrijkomen en in zulke hoge dosering, zou van de markt worden gehaald. Stoppen met roken is moeilijk, van de in jeugdige onwetendheid en overmoed begonnen gewoonte is als het roken eenmaal een verslaving is. geworden, vaak zonder hulp maar moeilijk af te komen. Stoppen met roken zonder ondersteuning en/of hulpmiddelen is niet nodig. In Nederland zijn er meerderde stopmethodes en hulpmiddelen voorhanden en in veel gevallen door de zorgverzekeraar vergoed van uit het basispakket.

Stoppen met roken info en advies

Delen

Categoriën

Actualiteit