Stopmethodes

Elke verslaving is anders. Welke stopmethode het beste werkt verschilt dan ook voor elke stopper. Er zijn verschillende stopmethodes die jou kunnen helpen bij het stoppen met roken:

  1. Persoonlijke coaching
  2. Telefonische coaching
  3. Groepsbehandeling
  4. Lasertherapie en acupunctuur
  5. Hypnotherapie
  6. Mindfulness

REGULIERE EN ALTERNATIEVE stopMETHODES

We maken onderscheid tussen reguliere en alternatieve methodes. Onder reguliere methodes vallen methodes die wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief zijn, zoals de verschillende vormen van coaching. Onder alternatieve methodes vallen stopmethodes die nog niet voldoende onderzocht zijn op hun effectiviteit, zoals lasertherapie. 

STOPPEN MET ROKEN VERGOEDING

Reguliere methodes zoals coaching worden door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed. Een combinatie met een hulpmiddel zoals medicijnen of nicotinevervangers is hierbij mogelijk. Sinds 2020 gaat de vergoeding niet ten koste van jouw eigen risico en wordt stoppen-met-rokenzorg in één keer per jaar (volledig) vergoed. Voor alternatieve methodes is er geen vergoeding mogelijk vanuit de basisverzekering, maar kan dit in sommige gevallen wel worden vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent voor alternatieve geneeswijzen.

REGULIERE STOPMETHODES

Onder reguliere methodes vallen verschillende vormen van coaching en groepsbehandeling. Deze kunnen volledig vergoed worden vanuit de basisverzekering, ook in combinatie met medicijnen of nicotinevervangers.

Persoonlijke coaching

Bij deze methode neem je deel aan een serie begeleidingsgesprekken met een professioneel opgeleide stopcoach.Samen met een coach neem je jouw persoonlijke situatie en wensen door. In het stoptraject helpt de coach jou door het geven van tips, advies en met steun bij het stoppen met roken.

Telefonische coaching

Dit behandeltraject bestaat uit een aantal telefonische gesprekken waarin een coach jou helpt bij jouw stoppoging. In tegenstelling tot persoonlijke begeleiding ga je bij deze methode niet naar de coach toe voor de gesprekken, maar wordt je op afgesproken tijden gebeld. De coach geeft jou in deze gesprekken tips, advies en steun.

Groepsbehandeling

Bij deze methode kom je één keer in de zoveel tijd (bijvoorbeeld een keer per week of per maand) samen in een groep. Alle deelnemers starten tegelijkertijd met het stopproces en kunnen hierbij elkaar steunen. Zo kun je van elkaar leren en jouw ervaringen over het stoppen delen.

ALTERNATIEVE METHODES

Onder alternatieve methodes vallen onder andere lasertherapie en acupunctuur. Deze methodes zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar kunnen voor sommigen wel effectief zijn bij het stoppen met roken.

Lasertherapie en acupunctuur

Bij een laserbehandeling om te stoppen met roken stimuleert de lasertherapeut de acupunctuurpunten op je lichaam door middel van een pijnloze lichtstraal. De laserbehandeling of acupunctuurbehandeling ondersteunt je lichaam om snel geen behoefte meer te hebben aan nicotine. 

Hypnotherapie

Hypnotherapie werkt met zogenaamde posthypnotische suggestie. Je wordt door de hypnotherapeut eerst in een ontspannen toestand gebracht door een mondelinge instructie waarbij al je spieren geleidelijk ontspannen. Als je volledig ontspannen bent, raak je in een soort trance waarin je bevattelijk bent voor boodschappen aan je onbewuste. De gedachte achter de behandeling is dat deze boodschappen doorwerken ook als je weer wakker bent. Ze kunnen je helpen om vanuit een nieuwe, onderbewuste, overtuiging geen zin meer te hebben in een sigaret en deze zelfs vies te vinden.

Mindfulness

Mindfulness kan jou helpen om op een andere manier te leren kijken naar je gedachtes en gevoelens. Je leert controle te krijgen over jouw (rook)gedrag en bewuster te worden van prikkels om je heen. Mindfulness kan je helpen om bewuster met het roken om te gaan. 

Meer informatie over stopmethodes?

Onze telefonische stopadviseurs kunnen jou meer informatie geven over methodes bij het stoppen met roken. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie kunnen zij jou adviseren over welke stopmethode het beste bij jou past. Daarnaast kunnen zij je ook meer vertellen over vergoedingen via de zorgverzekeraar. Meld je aan voor een terugbelverzoek en ontvang kosteloos stopadvies.

Hulp nodig? Bel!

088-5006600
Stoppen met roken
Hulplijn