Afbouwen

Voor veel mensen is het zwaar om vanuit het niets te stoppen met roken, wat we ook wel cold turkey stoppen noemen. Dit komt door de ontwenningsverschijnselen die bij veel stoppers optreden. Wanneer je de nicotinetoevoer geleidelijk afbouwt, kun je langzaam wennen aan een leven zonder roken. Je kunt dit op twee manieren doen.

Afbouwen door minder te roken

Je kunt ervoor kiezen om steeds minder sigaretten te roken, tot je uiteindelijk helemaal van het roken af bent. Je plant je stopdatum bijvoorbeeld vier weken in de toekomst en rookt per week een aantal sigaretten minder.

Afbouwen met hulpmiddelen

Er is ook een andere manier om je nicotinetoevoer langzaam af te bouwen: door het gebruik van hulpmiddelen. Je stopt dan wel met roken, maar gebruikt in de eerste weken na het stoppen nicotinevervangers. Deze zijn er in verschillende vormen, namelijk: pleisters, kauwgom en (mond)spray.

Wanneer je gebruik maakt van nicotinevervangers krijgt je lichaam alsnog een kleine hoeveelheid nicotine toegediend. Je vermindert de dosering in de nicotinevervangers stapsgewijs. Hierdoor worden de ontwenningsverschijnselen geminimaliseerd en went je lichaam er langzaam aan om niet meer te roken.