Stoppen Met Roken Stopmethodes Keurmerk

Coaching

Coaching is een reguliere stopmethode. De kern hiervan wordt gevormd door een serie begeleidingsgesprekken met een professioneel opgeleide stopcoach. Deze helpt jou met het vinden van de juiste motivatie en met het opstellen van een stopplan. In de gesprekken met je coach praat je over de valkuilen waar je tegenaan loopt na het stoppen. Je krijgt advies over hoe je hiermee om kan gaan.

Jouw eigen inbreng is erg belangrijk in een coachingsproces. Je moet de coach niet zien als iemand die jou precies vertelt wat je moet doen, maar als een ervaren gids die met je meeloopt en die je helpt met het nemen van de juiste beslissingen.

Er zijn verschillende vormen van coaching, namelijk:

  • Persoonlijke coaching
  • Telefonische coaching
  • Videocoaching
  • Groepsbegeleiding

PERSOONLIJKE COACHING

Bij persoonlijke coaching ga je naar een coach toe voor face-to-face gesprekken. Persoonlijke coaches hebben een eigen praktijk waar jij terecht kunt.

TELEFONISCHE COACHING

Het is ook mogelijk om telefonisch gecoacht te worden bij het stoppen met roken. Op afgesproken tijden word je gebeld door de coach. Je kan zelf kiezen wanneer het jou het best uitkomt. De gesprekken zijn korter dan bij persoonlijke coaching. Daar staat tegenover dat je meerdere contactmomenten hebt.

Deze vorm van begeleiding is handig als je:

  • Weinig tijd hebt
  • Overdag geen gelegenheid hebt om naar een coach te gaan, maar wel een kwartiertje vrij kunt maken tijdens werktijd om gebeld te worden
  • Geen coach bij jou in de buurt kunt vinden
  • Moeilijk kan reizen of slecht ter been bent
  • Makkelijker praat over jezelf via de telefoon dan in een persoonlijk gesprek

VIDEOCOACHING

Heb je weinig tijd om naar een praktijk te gaan, maar wil je je coach wel graag kunnen zien? Dan kun je ook gecoacht worden via een videoverbinding. De werkwijze is precies hetzelfde als telefonische coaching.

GROEPSBEGELEIDING

Sommige mensen vinden het prettig om ook met lotgenoten te praten over stoppen met roken. Dan is groepsbehandeling een goed alternatief voor individuele coaching. De groep komt een vastgesteld aantal sessies bij elkaar en houdt gezamenlijk dezelfde stopdatum aan. De eerste sessies worden benut om tabaksverslaving in kaart te brengen en voorlichting te geven over wat er gebeurt na het stoppen. Ook worden hulpmiddelen besproken en word je gestimuleerd om daar een keus in te maken.

VERGOEDING

Voor elke vorm van coaching is er een (volledige) vergoeding via de zorgverzekeraar mogelijk. Dit gaat niet ten koste van jouw eigen risico. Begeleiding kan gecombineerd worden met een nicotinevervanger of medicijn. Ook hierbij is een vergoeding via de zorgverzekeraar mogelijk.

Let er bij de keus van een coach wel op dat je alleen bij sommige coaches kunt rekenen op een vergoeding vanuit jouw zorgverzekeraar. Deze coaches moeten namelijk ingeschreven staan in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

STOPPEN MET ROKEN MET BEHULP VAN COACHING?

Zou je graag gebruik maken van coaching bij het stoppen met roken? Onze telefonische stopadviseurs kunnen jou hierover informeren en adviseren. Ze kunnen je daarnaast meer vertellen over de mogelijkheden voor een vergoeding via de zorgverzekeraar. Ook voor informatie over andere hulpmiddelen en stopmethodes kan je bij ons terecht. Schrijf je hier in voor een kosteloos stopadvies.

Adviseer mij over hulp